Cadrele didactice au castigat o batalie cu Executivul. In urma repetatelor demersuri ale Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI) pentru decontarea navetei dascalilor, Ministerul Educatiei a cedat, venind cu instructiuni dupa ce Legea Educatiei Nationale a anulat acest drept al angajatilor din invatamant.
In cazul in care MECTS nu ar fi venit cu aceasta dispozitie de urgenta, aproximativ 75.000 de angajati din sistem ar fi pierdut intre 20 si 60% din veniturile lunare. Sindicalistii sustin ca tolerarea unei asemenea situatii ar fi condus la scaderea calitatii invatamantului din mediul rural, “intrucat exista riscul major ca multe dintre cadrele didactice sa renunte la posturile ocupate si sa creasca astfel numarul necalificatilor” si unii dascali si-ar fi pierdut “jumatate din venituri pentru plata transportului”.
“Va reamintim ca federatia noastra a trimis mai multe adrese prin care a atras atentia MECTS ca, o data cu intrarea in vigoare a Legii Educatiei Nationale, cheltuielile de transport nu mai sunt decontate de catre autoritatile locale, intrucat a fost abrogata Legea 108/2007, care facea referire la acest drept”, arata conducerea FSLI.
Sindicalistii acuza MECTS ar fi putut rezolva aceasta problema mult mai usor, daca ar fi tinut cont de propunerea FSLI adusa la proiectul LEN, prin care era solicitata includerea in lege a unui articol care ar fi reglementata decontarea navetei.
Sursa: Catalin Tineghe