Senatorii si deputatii, reuniti in plenul Parlamentului, au inceput, in aceasta dimineata, de 5 februarie, dezbaterile la proiectul legii bugetului de stat pentru anul 2013. La sedinta care este condusa de presedintele Senatului, Crin Antonescu, si-au anuntat prezenta 462 de parlamentari, din totalul de 587. La dezbateri participa premierul Victor Ponta si ministrul de Finante, Daniel Chitoiu, prim-ministrul beneficiind de 50 minute pentru a avea interventii la inceputul si sfarsitul sesiunii de dezbateri generale.
Ulterior, potrivit algoritmului, parlamentarii din fiecare partid parlamentar vor participa la dezbaterile generale, fiecarei formatiuni politice revenindu-i un numar de minute proportional cu ponderea in Parlament.
Procedura parlamentara prevede ca, pentru inceput, unul dintre presedintii comisiilor pentru buget, finante ale Parlamentului va prezenta plenului raportul adoptat de catre membrii celor doua comisii de specialitate in urma dezbaterii proiectului propus de Executiv.
Ulterior, parlamentarii vor trece la dezbaterea pe articole a bugetului de stat, ei urmand sa discute bugetele propuse pentru un numar de 52 de ordonatori de credite – ministere, agentii, autoritati si consilii.
In total, la proiectul propus de catre Guvern pentru a fi adoptat de Parlament au fost depuse un numar de 13.450 de amendamente, timpul alocat dezbaterii si adoptarii bugetului pentru fiecare ordonator de credite fiind proportional cu numarul de amendamente.
Dupa adoptarea bugetului de stat, senatorii si deputatii vor trebui sa adopte proiectul Legii bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2013, la care au fost depuse un numar de 38 de amendamente, durata estimata pentru dezbatere si vot fiind de 30 de minute.
La ora transmiterii acestei stiri, premierul Victor Ponta prezinta in plenul Parlamentului ideile generale ale proiectului Legii bugetului de stat pentru anul 2013.
Comisiile parlamentare de buget-finante au adoptat, vineri seara, cu amendamente, proiectul legii bugetului de stat pentru anul 2013. Raportul favorabil a intrunit 23 de voturi „pentru”, 3 abtineri si 5 voturi „impotriva”. La nivelul comisiilor de buget-finante a fost amendat proiectul legii bugetului de stat, fata de forma popusa de Guvern, fiind realizate o serie de redistribuiri de sume de la bugetul Ministerului de Finante catre alti ordonatori de credite.
De asemenea, parlamentarii din cele doua comisii au adoptat, vineri seara, fara amendamente, proiectul legii bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2013. Raportul favorabil a intrunit 24 de voturi „pentru”, cinci voturi „impotriva” si trei abtineri.
Sursa: Mediafax