Romania are mari probleme privind atragerea fondurilor europene in domeniul mediului. Conform statisticilor, tara noastra a absorbit cele mai putine fonduri privind utilizarea energiilor regenerabile dintre toate tarile membre UE. Pentru a oferi un exemplu de buna practica, Camera de Comert si Industrie Maramures a organizat astazi, 22 octombrie, un seminar pe aceasta tema la care au fost invitati reprezentanti ai unor firme de consultanta din Romania si Polonia care sa le ofere celor interesati solutii pentru atragerea banilor europeni.
Reducerea poluarii si inlocuirea sistemelor clasice de incalzire cu unele ecologice nu reprezinta inca o prioritate pentru romani. Chiar daca Uniunea Europeana pune la dispozitie foarte multi bani pentru proiecte pentru mediu, Romania este ultima tara din UE din punctul de vedere al fondurilor atrase.
“Banii de la Uninea Europeana sunt multi, dar se dau acelora care merita, celor care arata ca pot folosi acei bani cu eficienta. Polonia a reusit sa atraga atat de multe fonduri deoarece a existat vointa din partea autoritatilor si perseverenta din partea oamenilor obisnuiti”, a aratat Tomasz Suprowicz, fostul consilier la Ambasada Poloniei la Bucuresti.
Cei prezenti la intalnire au aratat ca acum este cel mai bun moment pentru a incuraja oamenii sa acceseze fonduri europene, problema identificata fiind aceea ca romanii nu au inca un spirit antreprenorial bine dezvoltat. Iar acest lucru poate fi usor observat prin faptul ca, pana in 2010, Romania a accesat 1,9 miliarde euro prin proiecte de mediu, in timp ce Polonia a atras 9,5 miliarde euro si are proiecte in precontractare in valoare de 40 miliarde euro.
Sursa: Andrei Gherghel