Vezi VIDEO
Au primit peste 100.000 de lei in urma cu aproape un an si jumatate, iar acum li se cere sa returneze banii. Este vorba despre peste o mie de angajati ai Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Maramures care au beneficiat de alocatie de hrana, drept prevazut in contractul colectiv de munca, insa nu si in alte acte normative. Acesta este si motivul pentru care Curtea de Conturi a cerut inapoierea sumelor. Reprezentantii sindicatului Sanitas ii acuza de abuz pe oficialii DGASPC Maramures, insa acestia din urma se apara aratand ca sindicalistii au fost au semnat un proces verbal prin care se angajau sa rezolve problema in cazul in care se vor imputa banii.
Conducerea DGASPC Maramures a decis sa le acorde in luna decembrie a anului 2010, cate 105 lei tuturor angajatilor din subordine, respectiv la 1.006 persoane, suma prevazuta pentru drepturi speciale in contractul colectiv de munca. In urma controlului Curtii de Conturi insa, responsabililor institutiei li s-a imputat ca au dat ilegal cei 105.630 de lei, pentru ca acest drept nu era prevazut in alte acte normative si s-a cerut returnarea sumelor.
“In decembrie 2010 am reusit, dupa eforturi de doi ani, sa acordam anumite drepturi pe contractul colectiv de munca, ma refer la alocatia de hrana, iar acum conducerea DGASPC dispune rambursarea acestor sume. E o chestiune care este ingrata pentru salariati”, a spus liderul Sanitas Maramures, Mircea Ciocan.
Sindicalistii acuza conducerea DGASPC Maramures de abuz, insa directorul institutiei a arata ca tocmai liderii Sanitas au fost cei care s-au angajat sa rezolve problema, in cazul in care se va solicita inapoierea banilor.
“Noi am avut o discutie cu reprezentantii sindicatelor si ne-au spus ca este un dosar pe rol si ca in instanta se pot castiga aceste sume. Din pacate, nu s-a putut face asa ceva si acum suntem nevoiti sa recuperam aceste sume de la angajati”, a precizat directorul DGASPC Maramures, Nicolae Boitor.
In aceasta perioada, DGASPC Maramures emite instiintari tuturor angajatilor pentru a recupera banii. Deocamdata, nu s-a stabilit modul in care vor retinuti banii de la salariati. Sindicalistii sfatuiesc insa personalul DGASPC Maramures sa nu scoata niciun leu din buzunar.
“Atentionez sa nu faca niciun coleg gestul de a-si da acordul pentru aceasta suma, deoarece ea trebuie sa fie contestata si o sa fie contestata in instanta de catre sindicatul Sanitas”, a adaugat Ciocan.
Oficialii DGASPC Maramures au primit termen ca pana la 30 martie sa finalizaze procedura de recuperare a sumelor.
Sursa: Adina Timis