Municipiul resedinta de judet Baia Mare are pe alocuri o infatisare rurala. Detine cateva sute de hectare de teren arabil, are peste o suta de cai, are bovine si ovine si poate concura cu comune bogate din Maramures. Insa turistul care ajunge la periferia Baii Mari cu greu isi poate da seama ca se afla inca intr-un oras european. Unele strazi sau chiar cartiere seamana intocmai cu satele aflate la zeci de kilometri distanta de urbe.
„Baia Mare are o suprafata de 3.074 hectare de teren, din care 505 sunt arabile, 1621 pasuni si 608 fanete. In oras se mai gasesc 330 capete de bovine, 835 capete de ovine, 110 cabaline. Situatia oscileaza, sunt vanzari. Se face declarativ, dar urmeaza un recensamant in acest an, al animalelor pe specii, a terenurilor pe categorii de folosinta”, spune Ioan Ilea, consilier superior in Primaria Baia Mare, compartimentul agricol.
Pe Dealul Grosilor se afla cativa dintre „gospodarii” de seama ai Baii Mari, cu crescatorii de porci sau de vaci. Un anume Rogojan de pe strada Dumbravei are zeci de porci, un Hotea de pe strada Nucului apare in registre cu 15 vaci. Interesant este sa vezi Dealul Grosilor cu terenuri agricole, livezi si pasuni, ba si cu vaci la pascut, iar din loc in loc ”semanat” cu… vile.
„Suntem in suburbie, am pasune, tin vaci, dau laptuc… Nu poti trai numai din asta, sigur ca nu. Laptele il dam la abonati, in oras. Mai tii un porc, o vaca, am pus cartofi. Si la o adica, tap hainele astea de pe mine si ma spal si plec la oras,” spune Petrutiu Vasile, de pe strada Dumbravei.
Pe Valea Borcutului, oamenii locului isi amintesc c-au avut odinioara ciurda de vaci si turma de oi. „S-o tinut o gramada de animale, aveam turma noastra de vite in cartier. Acum, cate o vaca, rar, cate o caruta cu cai. Da’ vedeti ce e cu tara asta, ma tot intreb cum o putut Dumnezeu sa blesteme tara asta?” – se intreaba Lucut Nicolae si Moisa Mihai, locuitori ai Vaii Borcutului.
Totusi, la capat de cartier e un grup de case ale romilor, ce se simt respinsi de societate. Ei nu au curent electric decat… imprumutat, apa doar de la izvor, canalizare…in parau, iar pentru supravietuire se folosesc de calul ce trage lemne din padure.
„N-avem nimic, nu ne face acte, nu ne da numere de case, o zic ca nu ne mai afla in calculator. Avem o gramada de copii… N-avem nimic, apa, canalizare,numa’ aer. Si padurea, dupa ea traim…”, spun barbatii din cartierul aparut… in padure, de cativa ani.
„De ce nu ne dau numere de case? Numa’ profita de pe tigani. Numa’ voturile le trebe… de-acolo nu ne mai vede nimeni, amu’ vor sa ne strice casile. Am platit doua numere de casa, amu’ nu le mai gasesc…”, reclama femeile, mult mai pornite.
Pe strada Ferastraului dintre dealul Crucii si dealul Florilor, ce inainteaza adanc spre munti, e o zona unde baimarenii sunt oameni adaptati vietii la munte mai ceva ca maramuresenii de pe Iza ori Viseu: caini mari la curte, mai doua capre, plantatie de castanis si altele. In zona Firiza-Blidari, baimarenii nu sunt nicidecum urbanizati. Si aici sunt proprietari de case elegante, dar nu au alimentare cu apa ori canalizare. Spre capatul strazii Blidari, in Baia Mare vezi butinari ce despica lemne, oi in tarc, vitelusul de lapte, ba, cu putin ghinion, ursul ce venea in vizite anul trecut.
„D’apoi am doua vaci, tin porci, oile le-am trimis la munte, numai un mielut abia nascut l-am adus acasa,” detaliaza o femeie ce aduna iarba proaspat cosita din curte.
In vecini, la o casa atarna un cas pe prispa, peste drum e un tarc cu oi pazite de un caine ciobanesc, tot aici o echipa de forestieri taie lemne la metru. O octogenara se plange ca nu mai poate tine animale, desi a avut ograda plina, toata viata ei…
Nu trebuie uitata Craica, celebrul cartier ilegal si insalubru e o alta zona rurala a orasului. Si acolo sunt porci, zeci de caini, viata la limita subzistentei. Livada din spatele cartierului a fost pusa pe foc, ce-a mai ramas din cultura de meri si cires e pazita cand e in rod. Chiar tiganii ce stau acolo se plang ca au venit peste ei altii, din Dej si de aiurea, care ar trebui scosi de autoritati, spun ei.
Si uite-asa, luand orasul la picior, am descoperit o altfel de Baia Mare. O puteti si voi vedea astazi seara, 26 mai, la ora 20.45, pe televiziunea eMaramures, in emisiunea „Povestiri din Maramures”!
Sursa: Alexandru Ruja