![]() |
![]() |
Vezi VIDEO
Fostul sit industrial de la Cuprom ar putea fi achizitionat de catre municipalitate si transformat in parc industrial. Catalin Chereches, primarul municipiului Baia Mare, alaturi de membrii comisiei de negocieri a Consiliului Local au vizitat marti, 30 septembrie, platformele industriale ale combinatului si au analizat oportunitatea unei astfel de achizitii.
Catalin Chereches s-a aratat indignat de faptul ca in ultimii 20 de ani o intreaga industrie, emblematica pentru municipiul Baia Mare, a fost distrusa de indiferenta autoritatilor si lasata de izbeliste.
“Am fost invitat de comisia de negocieri a Consiliului Local, in baza mandatului pe care dansii il au pentru negocierea cumpararii acestui sit industrial istoric al municipiului Baia Mare. Am fost invitat sa vin impreuna cu dansii aici si sa vedem ce a ramas dintr-o platforma industriala care a sustinut Baia Mare, care a adus plus valoare orasului, a pus painea pe masa multor familii. Vedem cum dupa anii ’90 s-a distrus aceasta industrie, s-au distrus halele, instalatiile, conductele, platformele, nu a ramas nimic in picioare”, a declarat primarul baimarean.
Edilul a declarat ca decizia de cumparare a acestui sit va fi luata in plenul Consiliului Local, in functie de bugetul de care dispune municipalitatea si de oportunitatea unei astfel de achizitii. Catalin Chereches a precizat ca zona ar putea fi utilizata fie pentru construirea unui parc industrial, fie pentru dezvoltarea unei arii destinate energiilor regenerabile sau artelor plastice.
“Cred ca va trebui luata o decizie la nivelul Consiliului Local, in raport cu respectarea legii, cu banii pe care ii avem si sa vedem daca ne putem implica aici si sa dezvoltam poate un parc industrial, poate altceva, poate o chestiune combinata, legata de industrie, energie regenerabila si chiar arta plastica. Sunt diverse idei, vom consulta si populatia in acest sens, dar este important sa vada si oamenii, baimarenii, ce a ramas dupa 20 de ani de democratie, din industria baimareana. Este absolut dureros modul in care au putut unii sa isi bata joc de munca baimarenilor, de munca romanilor”, a adaugat Catalin Chereches.
Viceprimarul Istvan Ludescher a fost si el impresionat de starea jalnica a platformei de la Cuprom, mai ales ca el a muncit mai bine de trei decenii in combinatul baimarean si a pus umarul la dezvoltarea acestei zone industriale.
“E un dezastru. Imi vine sa plang cand ma gandesc ca am lucrat aici 30 de ani si am pus umarul la dezvoltare. Eram inginer sef, cu responsabilitati imense si cu multa daruire, la fel ca toata generatia de atunci care si-a luat in serios rolul pe care l-a avut si am muncit zi si noapte sa asiguram functionarea. Timp de 30 de ani, cat am lucrat aici, nu stiu daca de 10 ori am facut Revelionul acasa sau la un local. De fiecare data s-a intamplat ca au aparut defectiuni mari si eram aici, pe baricade. Repet, imi vine sa plang cand vin aici”, a marturisit Istvan Ludescher.
Societatea care detine cele 50 de hectare de teren din zona fostului combinat a scazut oferta initiala de vanzare, de la 10 milioane de euro la trei milioane, astfel ca membrii comisiei de negocieri evalueaza acum oportunitatea unei astfel de achizitii.
Terenul ar putea fi decontaminat, cu finantare europeana, in perioada 2015 – 2020 si folosit de autoritatea locala pentru a dezvolta infrastructura necesara desfasurarii unor activitati industriale prietenoase cu mediul, dar care ar genera venituri la bugetul local, mai mult, ar crea si noi locuri de munca pentru baimareni.
Sursa: Tania Purcaru