![]() |
![]() |
Vezi VIDEO
Odata cu venirea primaverii, baimarenii care doresc sa iasa la picnic pot sa utilizeze unul din spatiile special amenajate de catre Ocolul Silvic Municipal Baia Mare. Aproximativ 40 de locuri de popas au fost reamenajate sau construite in diferite zone ale municipiului, iar cei care vor sa-si petreaca timpul liber in aceste perimetre, trebuie doar sa respecte cateva reguli. Aceste investitii au fost realizate dupa aparitia Legii picnicului, in 2012.
Printre foarte multe alte prevederi, Legea Picnicului interzice desfasurarea activitatilor specifice iesirilor la iarba verde in afara zonelor special amenajate. Pentru ca, pe parcursul ultimilor ani, baimarenii s-au demonstrat a fi mari amatori de iesiri la iarba verde, Ocolul Silvic Municipal a amenajat numeroase perimetre pentru picnic, in cele mai frecventate zone din oras si din imprejurimi.
„Sunt amenajate locuri pentru picnic in mai multe zone din apropierea orasului. In zona Baraj – Firiza, Valea Usturoiului, Valea Rosie si Valea Borcutului, care de fapt sunt si cele mai frecventate de turisti. Amenajarea locurilor de picnic a constat in amplasarea de mese, constructia de vetre de foc, amenajarea izvoarelor si amplasarea unor containere pentru resturile menajere“, a explicat Nicolae Pop, inginer in cadrul Ocolului Silvic Municipal.
Din cele 40 de spatii de popas, 20 au fost realizate in 2013 iar restul au fost inlocuite sau reabilitate. Mai mult, oficialii Ocolului Silvic au aratat ca in urmatoarea perioada se vor cauta si spatii noi pentru amenajarea unor astfel de locuri de picnic. „Nu trebuie sa plateasca nimic. Trebuie doar sa aiba grija de padure, sa iubeasca padurea, sa le mentina curate, sa nu le distruga, sa aiba grija unde fac focul, sa aiba grija sa-l stinga inainte de plecare si sa nu lase mizerii“, a adaugat Nicolae Pop.
Amenzi pentru cei care nu respecta Legea Picnicului
Cei care nu vor respecta prevederile Legii picnicului risca amenzi intre 100 si 10.000 de lei. Cetatenii care vor merge la picnic au urmatoarele obligatii: sa nu distruga, modifice sau sa degradeze panourile informative, marcajele, indicatoarele, constructiile, imprejmuirile sau orice alte amenajari aflate in perimetrul zonelor.
Mai mult, turistii nu au voie sa foloseasca produse de igiena personala la o distanta mai mica de 30 de metri fata de cursurile de apa, respectiv este strict interzisa spalarea veselei in apele din vecinatatea zonei special amenajate pentru activitatile de picnic sau a zonei indicate pentru activitatile de picnic. Imprastierea pe sol a apei uzate rezultate in urma activitatii de picnic sau varsarea acesteia in apele din vecinatatea zonei special amenajate pentru activitatile de picnic ori a zonei indicate pentru activitatile de picnic sunt interzise, la fel si hranirea animalelor salbatice.
Sursa: Cosmin Carp