![]() |
![]() |
Vezi VIDEO
Consiliul Local Baia Mare negociaza achizitionarea fostului hotel si restaurant Minerul. Marti, 30 septembrie, primarul Catalin Chereches si membrii comisiei de negocieri au vizitat imobilul si au evaluat starea acestuia, analizand oportunitatea unei astfel de investitii. Cladirea ar urma sa fie folosita pentru realizarea centrului administrativ, adica drept sediu al Consiliului Local si al Primariei.
Edilul baimarean a declarat ca decizia de achizitionare nu apartine primarului, ci alesilor locali. El a precizat si faptul ca si-ar dori sa poata reda comunitatii cel putin cladirea fostului cinematograf, care este proprietatea municipalitatii si care ar putea fi reabilitata si transformata in sala de spectacole.
“Am fost invitat de catre comisia de negocieri a Consiliului Local sa mergem sa vizitam impreuna tot complexul hotel-restaurant Minerul, cel care in baza mandatului Consiliului Local este negociat pentru a se realiza aici centrul administrativ, respectiv sediul Consiliului Local si al Primariei. Am fost bucuros si impresionat sa intru inauntru, dezamagit de faptul ca starea este una destul de degradata in interior. Am vizitat si spatiul pe care luni il vom prelua noi, respectiv Cinematograful Minerul. Decizia va fi luata de comisie si de Consiliul Local. Ei vor hotari daca este oportun sa achizitionam noi, municipiul, acest imobil, sau nu. Nu este o decizie a primarului. Eu am fost doar un simplu invitat si sunt bucuros daca vom putea lua cel putin cinematograful, care este in proprietatea noastra, sa il redam comunitatii si sa facem o sala de spectacole frumoasa”, a declarat Catalin Chereches.
Cinematograful „Minerul” din Baia Mare este situat in fostul hotel ”Regele Stefan”, o cladire impunatoare, construita in anul 1874, la initiativa lui Fesus Menyhert – un medic pasionat de arheologie si arhitectura, care a condus orasul timp de 26 de ani, pana la moartea sa.
Cladirea a fost ridicata exclusiv din banii municipalitatii si din donatiile baimarenilor bogati, investitia fiind echivalentul a 120 de kilograme de aur de 24 de karate, adica peste 7 milioane de dolari la valoarea de astazi.
Cladirea a fost vanduta in anul 1998, de catre Fondul Proprietatii de Stat, cu 351.000 de dolari – adica de 20 de ori mai putin decat investitia initiala – unei firme inregistrata in Liechtenstein, doar cinematograful ramanand atunci in posesia RADEF. In 2013, printr-o hotarare de Guvern, cinematograful a intrat in patrimoniul autoritatii publice locale.
Sursa: Tania Purcaru