|
|
Vezi VIDEO
Sase milioane de evrei si-au gasit sfarsitul tragic in lagarele de exterminare din Germania. Putini au fost cei care odata intrati pe poarta de la Auschwitz-Birkenau, au supravietuit. Printre ei se numara maramureseanul Fulop Desideriu, pe atunci un tanar de doar 15 ani. A vazut si gardul de sarma ghimpata si fumul gros al crematoriului, imagini care i-au ramas intiparite pe retina pentru urmatoarele sapte decenii. A stat doar o saptamana la Auschwitz si a plecat mai apoi, impreuna cu tatal sau, in alte lagare din Germania, de unde, in cele din urma, a fost eliberat de americani.
Toate povestile despre atrocitatile facute de nazisti sunt clipe de groaza traite pe propria-i piele de tanarul de atunci. Isi aminteste si acum cum cei de varsta lui jumatate scapau si erau folositi la munca, iar ceilalti ajungeau in camerele de gazare si mai apoi in crematoriu.
“Ne-o deportat in 3 mai. Ne-o strans la Simleu Silvaniei, acolo a fost ghetoul. Am stat acolo patru saptamani. Era o fabrica de caramida, cu cateva soproane, unde cine a fost mai istet si-a facut cuibusor si a stat cu familia. Din Simleu ne-a dus in Auschwitz. Cand ne-am apropiat am stat o noapte in tren, probabil pentru ca nu era loc in lagar. Ca norocul ca am fost cu tata impreuna. Ne-o luat femeile de o parte, barbatii in alta si de-acolo, pe cinci randuri, ne-au pus sa inaintam in lagar. Din cei de varsta mea jumatate scapau, jumatate au mers direct la… Atunci nu stiam unde, nu stiam nimic…”, a marturisit Fulop Desideriu.
Comemorarea a 70 de ani de la deportarea evreilor din Ardealul de Nord, ce a avut loc astazi, 11 mai, la Sinagoga din Baia Mare, a fost prilej de amintiri si discutii, de regrete si aduceri aminte. Despre tragedia petrecuta in urma cu sapte decenii in Baia Mare si in intreaga Transilvanie a vorbit si Catalin Chereches, primarul municipiului Baia Mare.
“Dupa aceste momente emotionante nu pot decat sa spun ca trebuie sa pastram vie memoria celor care ne ofera o lectie de demnitate si cred ca este pentru noi toti, de fiecare data, si un moment de reflectie. Iar aceste momente de reflectie si emotie nu treuie sa fie o chestiune cantitativa, ci trebuie sa fie esenta a ceea ce noi oferim celor care si-au sacrificat viata, familiile si pentru asta cred ca ceea ce s-a intamplat astazi in Baia Mare si peste tot in lume este un lucru care ne inalta sufleteste pe fiecare dintre noi”, a spus Catalin Chereches.
El a facut publice si cateva dintre proiecte viitoare destinate in special comunitatii evreiesti din Baia Mare, printre care se numara realizarea unei lucrari stiintifice despre istoria evreilor din aceasta zona, dar si crearea unui centru cultural, in jurul sinagogii baimarene.
“Cred ca in Baia Mare putem face cateva lucruri care sa tina vie flacara celor care s-au sacrificat si ne-au oferit aceasta lectie. Cred ca este util pentru noi toti, pentru ceea ce inseamna adevarata valoare a comunitatii noastre, iar adevarata valoare este diversitatea, sa realizam, impreuna cu specialistii, cu istorici de marca, o lucrare stiintifica, o istorie a evreilor de aici, din zona Baia Mare. Avem si o dorinta mai veche, alaturi de domnul Salic, sa renovam aceste spatii, impreuna cu sinagoga si sa realizam un centru cultural, unde sa putem oferi si momente de recunoastere si unele cu caracter religios, dar si momente culturale”, a declarat Catalin Chereches.
In urma cu 70 de ani, aproape 6.000 de baimareni si 31.000 de evrei maramureseni au fost deportati in lagarele de exterminare din Germania, iar majoritatea si-au gasit acolo tragicul sfarsit, in urma celui mai sangeros genocid ce a marcat istoria Batranului Continent.
Sursa: Tania Purcaru