”Este omologat. Reprezentantul Guinness World Records a gustat si a spus ca gulasul a iesit foarte bun. Pacat insa ca s-a masurat cu 100 de litri mai putin, care pot sa conteze la un moment dat”, a declarat Titi Petrutiu, care este profesor de meserie.
Partenerul sau, Dan Cordea, a recunoscut ca a fost o ”provocare suprema”. ”Ma bucur ca am gasit intelegere la colegii de la teatru, pentru ca repetitiile pentru prepararea gulasului au coincis cu acelea pentru piesa de teatru in care joc”, a spus Dan Cordea, actor al Teatrului Municipal Baia Mare.
Un ceaun care are dimensiunile unei piscine, mai multe linguri din lemn de circa 1,5 kilograme, aproape 200 de oameni, cantitati industriale de carne, ardei, cartofi, morcovi, ardei si alte ingrediente necesare pentru prepararea unui gulas, dar si multa transpiratie au fost punctul de atractie al zilei de sambata de la Sarbatoarea Castanelor 2007 din Baia Mare.
Fan Club ”Titi si Dan”, la curatat cartofi
In municipiu, in apropierea scenei principale a Castanelor, s-a lucrat de zor. Bucatarii au inceput dimineata sa gateasca gulasul urias. Cei doi au fost ajutati de circa 170 de voluntari, mare parte dintre ei membri ai Fan Clubului ”Titi si Dan”.
Presedintele organizatiei, Lucia Marc, a spus ca inca de vineri au inceput pregatirile, pentru ca s-au caratat cartofii, s-a taiat carnea de vita si s-au taiat zarzavaturile. Elena Heb, una dintre fane, a daugat ca a dorit neaparat sa ii ajute pe Titi si Dan, mai ales ca de la ei a invatat o multime de retete.
Incurajari de la prieteni din Cluj
Titi Petrutiu a fost sprijinit de familie, dar si de o multime de prieteni. Doi dintre ei au venit special de la Cluj-Napoca. Simion Sebestean a declarat ca il stie pe Titi Petrutiu din liceu, unde cei doi au fost colegi. ”Am ramas buni prieteni. Pe cand era la liceu nu gatea, in facultate s-a apucat, dar mai ales dupa ce s-a casatorit”, a declarat el.
Sotia sa, Iuliana, a adaugat ca Titi este foarte priceput. ”Intotdeauna cand vine in vizita la noi gateste o reteta nou. Noi avem chiar o reteta a casei care ii poarta numele – Varza a la Titi – care este apreciata de toti cei care ne trec pragul”, a declarat Iuliana Sebestean.
Aprozarul din ceaun
Pentru prepararea gulasului s-au folosit circa o tona de carne, o tona si jumatate de cartofi, sute de kilograme de ardei, morcovi, telina si alte zarzavaturi, fapt care a indemnat-o pe Gyongyike Bondi, prefect al Maramuresului, sa spuna ca un intreg aprozar este in ceanul fabricat special pentru eveniment.
Vasul, cu o capacitate de aproximativ 8.000 de litri, are 2,5 metri inaltime si 3 metri in dimateru. Pentru ca sa se poata invarti ingredientele, bucatarii s-au folosit de linguri confectionate special si care se asemaneau cu vaslele de pe galerele romane.
”Vaslasi” in gulasul urias
Titi Petrutiu, ”artizanul” gulasului, a spus ca avantajul sau este ca are gust si multa pasiune pentru bucatarie. Dimineata, dupa ce a gustat carnea de vita pusa la fiert, e a precizat ca gulasul nu este in pericol, fiind extrem de multumit de faptul ca ingredientele nu s-au prins de fundul ceanului, multumita si ”vaslasilor” care au dat la rame transpirand intens nu doar din cauza efortului, dar si a caldurii care se degaja de sub vas.
Titi Petrutiu a dezvaluit si un secret al prepararii gulasului perfect, dar nu si reteta. ”Carnea trebuie sa fie de foarte buna calitate. In plus, depinde de ce grasime se foloseste. Daca gulasul iese foarte gras nu e bun, dar nici daca este prea sec nu e bine”, a spus el.
Nu este pentru prima oara cand bucatrul gateste in cantitati industriale, pentru ca anul trecut, tot la Sarbatoarea Castanelor, a mai facut un gulas, insa acesta a cantarit doar 1 tona.
Gospodinele au criticat cartofii nefierti
Totusi, la final, focul s-a dovedit nepotrivit, astfel incat gospodinele pricepute care au gustat din supa au venit cu critici. ”Cartofii nu sunt fierti, carnea e pe alocuri arsa, pentru ca s-a prins de fund. E si destul de iute, dar tinand cont de cantitatea gatita… Totusi, cartofii puteau sa ii fiarba mai bine… Sa nu fie tari”, a spus o baimareanca, fara sa isi dezvaluie si identitatea.
Titi Petrutiu a declarat ca nu a facut gulasul urias pentru a fi felicitat si nici pentru a deveni vedeta, ci pentru a-si testa puterile si talentele de bucatar. Bucatarul amator s-a gandit deja la un alt record mondial.
Titi Petrutiu se pregateste pentru un nor record mondial
”Mai la iarna am sa dezvalui despre ce este vorba. Pot sa va spun ca este vorba despre un preparat romanesc, specific sarbatorilor de iarna si care va fi gatit in aceeasi oala”, a declarat acesta.
Adrian Bogdan, managerul proiectului, a spus ca au fost impuse doua conditii majore pentru omologarea recordului: igiena sa fie respectata cu strictete iar gulasul sa fie sigur pentru consum si masurarea sa se realizeze cu instrumente metrologice precise.
Dupa ce gulasul a fost gata, organizatorii actiunii l-au impartit gratuit participantilor la Sarbatoarea Castanelor. Potrivit estimarilor, au fost peste 21.000 de portii. Baia Mare a doborat astfel recordul mondial stabilit la inceputul lunii iunie 2006 de locuitorii municipiului bihorean Salonta, care au facut atunci 5.045 litri de gulas.
Sursa: Meda Muntean
În Regatul Maramureșului există o triplă alianță! Este clar! Totul este negociat și împărțit! S-au aruncat zarurile și noua ordine...
Citeste mai mult