Vezi VIDEO
Oraselul Ulmeni s-a transformat intr-un soi de ”Turn Babel” al Maramuresului. Aici covietuiesc 28 de chinezi, sositi de la 7.000 de kilometri departare, 1.500 de romi, adica 20% din populatia orasului, si putin peste 5.500 de romani. Cu un astfel de amalgam, viata in micuta comunitate e departe de a fi anosta. Tiganii pun la cale revolte, nemultumiti ca Boc vrea sa le taie ajutorul social, chinezii asteapta ca barza sa aduca un nou membru in clanul lor, iar romanii, poeti ca intotdeauna, fac snoave pe seama noilor veniti in localitate.
Faima Maramuresului privind ospitalitatea cu care ii primeste pe straini a ajuns tocmai pana in China si i-a convins pe 28 dintre locuitorii acestei tari sa se mute in judetul nostru, alaturi de alti 24 de straini… inregistrati. Conform declaratiilor purtatorului de cuvant al ITM Maramures, Mircea Onea, judetul nostru are la acest moment 52 de straini inregistrati cu acet in regula. Cei mai multi sunt chinezii de la Ulmeni, angajati sa faca blugi pentru pentru Working Blue.
„Avem 52 de persoane inregistrate, din care 28 de chinezi, trei moldoveni, 15 turci, un sarb. Sigur, ei nu sunt toti strainii din judet. Numai ca mai exista cetateni ai Uniunii Europene care fac contracte de munca normale, mai sunt refugiatii de la Somcuta cu altfel de regim si mai sunt strainii din familii mixte. Nu va pot spune o cifra pentru toti acestia,” detaliaza Mircea Onea.
In privinta coloraturii comunitati pe care o pastoreste – 28 de chinezi, 1.500 de tigani si 5.653 de romani – primarul din Ulmeni, Lucian Morar, spune ca nu iese intotdeauna in avantaj, chiar daca este de departe cea mai ”exotica” si ar putea fi data ca exemplu de buna convietuire.
„Avem o minoritate de 1500 de romi, a doua comunitate de gen din Maramures, dupa Baia Mare. Lucrurile sunt grave, nu stiu ce turnura o sa ia, dar daca vor cadea ajutoarele sociale, problemele noastre vor fi uriase. Multi au aceasta unica sursa de venit. Lucrurile sunt acum destul de grave, am avut in iarna o revolta a lor pentru ca banii au fost insuficienti”, povesteste primarul Lucian Morar.
La cealalta extrema, sunt chinezii care, spune primarul, au venit de la mii de kilometri sa-si castige painea, ba lucreaza si 20 de ore pe zi.
„Avem 30 de chinezi ce incearca sa-si castige o paine. Mi-as fi dorit ca aceste locuri de munca sa le fi ocupat cetateni de-ai nostri, dar suntem intr-o piata libera, multi dintre ai nostri sunt plecati in Occident si lucreaza acolo. Trebuie sa acceptam, chiar de cu greu, ca ni se ocupa locurile de munca foarte putine ce le avem„, a mai spus primarul.
Chinezii locuiesc in aceeasi cladire in care lucreaza, au dormitoare si cantina la parter, iar hala de confectii este la etaj. In jurul micii comunitati de chinezi deja s-a creat rumoare la Ulmeni, mai ales ca ei nu vorbesc o boaba romaneste. Liderul lor, care tocmai si-a deschis un magazin de chinezarii in Baia Mare, stie italiana.
S-au nascut si snoave pe seama chinezilor, in Ulmeni: se facea ca ei ar fi mers sa li se faca acte. Ca sa nu dureze mult, s-a facut poza unuia dintre ei si li s-au facut acte tuturor, ca… doar seamana. Dupa o saptamana, unul din ei revine, nemultumit. „Ce,ma, nu esti tu?” – il intraba ofiterul. ”Ba, eu is, da’ asta nu-i camasa mea!”, ii raspunde chinezul.
Comunitatea din Ulmeni asteapta cu sufletul la gura inca un eveniment: una din chinezoaice este gravida si oraselul vrea sa vada…ce-a fi: galben-galben, galben deschis sau galben-tuciuriu?
Sursa: Alexandru Ruja