Barza este singura pasare de talie mare care s-a apropiat de om si isi construieste cuibul in vecinatatea caselor, fie ca e vorba de un copac inalt, sau un stalp, care sa-i confere siguranta si liniste. Inca de pe vremea romanilor era socotita pasare sfanta. Asa si este perceputa in credintele satului romanesc, poate mai mult chiar decat porumbelul si randunica. Studiile facute de ornitologii romani au demonstrat ca 5 martie, 4 martie – cand e an bisect – este ziua cand, oficial, barza isi face aparitia in Romania, venind din tarile calde.
Etalon al fidelitatii conjugale si al dragostei de urmasi, barza este principalul vestitor al primaverii, de sosirea ei din tarile calde fiind legate numeroase legende si practici magice care vin, fara indoiala, din credinte pagane stravechi, multe din ele amintind de mituri grecesti si chiar egiptene.
Multe credinte populare se leaga de aceasta pasare: aduce primavara, aduce noroc casei unde isi face cuibul si o fereste de foc si fulger, poate prevesti belsugul, norocul, starea sanatatii, prima data cand vezi barza, aceasta trebuie sa fie in zbor, nu asezata in cuib, de numarul de berze pe care le vezi prima data se leaga si numarul carelor cu rod pe care le obtii in acel an etc.
Titlu din ziar:
Atitudini – Astazi soseste barza
Revista presei din Baia Mare – 4 martie. Graiul Maramuresului
Sursa: V. Mehedinteanu
La alegerile prezidențiale din 2004 eram un copil. Aveam 7 ani și habar n-aveam ce se întâmplă în jurul meu...
Citeste mai mult