Vezi VIDEO
In ultimul timp, pe soselele din Maramures si in special in Baia Mare, pot fi vazute tot mai des masini care par sa circule singure… Explicatia este una foarte simpla, automobilul are volanul pe partea dreapta, iar daca soferul e singur in masina lasa impresia ca aceasta… functioneaza singura. Din cauza crizei, multi dintre maramuresenii prefera sa-si cumpere masini cu volanul pe dreapta, originare din Anglia, pe care le pot achizitiona la preturi mult mai mici si de aceeasi calitate cu a unui automobil obisnuit.
Tot mai multi maramureseni prefera sa cumpere masini cu volanul pe partea dreapta pe motiv ca acestea se pot achizitiona la aproape jumatate pret, comparativ cu cele de marca similara, dar care au volanul pe stanga.
Proprietarii unor astfel de autovehicule spun ca si-au cumparat masinile din Marea Britanie, iar acomodarea cu volanul pe dreapta nu pare sa constituie o problema pentru soferi.
„Pretul a fost motivul care m-a facut sa cumpar o masina cu volanul pe partea dreapta, iar acomodarea nu mi s-a parut asa de grea”, a declarat Norbert Damian, un baimarean care si-a cumparat deja pentru a doua oara o masina de acest fel.
Barbatul a precizat ca a platit masina in lire, echivalentul a 800 de euro, in timp ce in Germania, pentru o masina cu marca similara si in aceeasi stare de functionare, dar care are volanul pe dreapta, ar fi platit aproape 2.000 de euro.
„Cand am cumparat-o, am dat pe ea 700 de lire, care inseamna 800 de euro, iar in Germania, masina asta costa 1.800 de euro”, a precizat el
Andrei D., un alt baimarean proprietar de masina cu volanul pe dreapta, spune ca si-a cumparat automobilul in anul 2007 din Marea Britanie si l-a costat 3.500 de euro, in timp ce aceeasi masina, cu acelasi grad de uzura, dar cu volanul in stanga, valoreaza in jur de 13.000 de euro.
Reprezentantii Registrului Auto Roman Maramures spun ca nu exista restrictii de inmatriculare a acestui tip de masini. „In general, masinile care sunt cu volanul pe partea dreapta sunt aduse din Anglia. Deci e o tara comunitara, iar Registrul Auto Roman a aderat la procedurile europene. Aderand la aceste proceduri, suntem obligati si noi sa le luam in considerare conditiile tehnice europene. Deci, noi omologam toate masinile care au volanul pe dreapta, cu o singuira conditie. Cu modificarea luminii de intalnire si faza lunga”, a declarat Vasile Magurean, seful RAR Maramures.
De asemenea, politistii rutieri asigura ca, din punct de vedere legislativ, nu exista niciun impediment la inmatricularea acestor autovehicule, in schimb ei afirma ca aceste automobile prezinta, totusi, un risc, in special la efectuarea anumitor manevre.
„Noi, politia rutiera, consideram ca exista un pericol destul de ridicat privind aceste masini. Ma refer, in primul rand, la cel al efectuarii depasirilor in trafic. Pentru un conducator auto care circula cu un autovehicul cu volanul pe partea dreapta, asigurarea temeinica inainte de a proceda la efectuarea manevrei de depasire, este in unele conditii, daca nu imposibila, chiar foarte dificila”, a precizat comisarul Ioan Carlig din cadrul Serivciului Politiei Rutiere Maramures.
Cei care detin astfel de masini pot alege sa schimbe volanul pe partea stanga a masinii, iar o astfel de operatie costa, in functie de tipul masinii, pana la 1000 de euro. Operatiunea pentru o masina mai veche a carei parte electronica nu este atat de complexa costa, in schimb, mult mai putin.
„Piesele m-ar costa in jur de 300 de euro, iar manopera inca vreo 100 de euro, pentru ca partea electronica e foarte putina la masina mea. In general, asta e partea care costa mai mult sa o muti de pe o parte pe alta”, a mai spus Norbert Damian.
Conducatorii auto care au automobile de acest tip sustin, in schimb, ca a conduce o masina cu volanul pe partea dreapta tot pe partea dreapta a soselei nu este neaparat dificil. Un „inconvenient” ar putea fi, recunosc ei, vizibilitatea, in cazul depasirilor, atunci cand trebuie sa se asigure suplimentar.
Sursa: Angela Sabau