Rezultatele unui studiu german publicat in „The Guardian” arata ca jocul echipelor de fotbal se imbunatateste cand jucatorii asculta simultan acelasi cantec. Se stie deja ca muzica ritmata ii face pe militari sa inainteze mai repede. Acum, insa, cercetatori de la Institutul de Stiinte ale Sportului de la Universitatea din Hanovra (nordul Germaniei) au descoperit ca fotbalistii care asculta muzica pe teren joaca mai bine. Ei au observat ca un cantec ritmat, ascultat de toti jucatorii in acelasi timp, poate duce la imbunatatirea performantelor.
Studiul s-a desfasurat pe doua echipe a cate cinci jucatori, care s-au intrecut in trei meciuri de zece minute. In timpul primului meci nu s-a difuzat nicio melodie. In al doilea, una din echipe a auzit in casti o muzica electronica rapida (140 de batai pe minut), difuzata sincron tuturor membrilor echipei. Si echipa adversa a primit casti, dar fiecare jucator a auzit o muzica diferita, cu un ritm diferit. In al treilea meci, rolurile s-au inversat. Asistati de antrenori profesionisti, cercetatorii au analizat apoi performantele echipelor, conform unor criterii recunoscute: frecventa si precizia paselor si rezultatul meciului. Golurile au fost luate in considerare doar cand au fost rezultatul muncii de echipa. Concluzia analizei a fost clara: echipa care a ascultat in casti muzica sincronizata a jucat „mult mai bine” din punct de vedere statistic.
Gerd Schmitz, unul din autorii studiului, prezent la Congresul anual de stiinta al Federatiei Germane de Fotbal (DFB) de luna trecuta, a afirmat: „Putem spune ca acest lucru a avut un efect de la mediu la ridicat asupra performantelor jucatorilor”. El a adaugat ca multi antrenori doresc ca aceste rezultate sa se reflecte in tehnici de antrenament accesibile. Unii au considerat studiul fantezist, dar uimitor, iar altii sunt deschisi acestei noi descoperiri. Cativa antrenori au incercat chiar sa foloseasca rock&roll-ul la imbunatatirea performantelor jucatorilor lor.
Recunoscand cu modestie ca nu se asteapta ca acest studiu sa revolutioneze fotbalul – echipe care sa evolueze pe teren cu castile pe urechi, in timp ce antrenorul schimba muzica in functie de situatia din timpul meciului sunt greu de imaginat -, Schmitz a declarat la conferinta: „Rezultatele sunt foarte incurajatoare si cred ca metoda ar putea fi folosita la antrenamente”.
Data fiind importanta, demonstrata deja, a ritmului si muzicii pentru sanatate si comportament, se poate presupune ca o echipa care se antreneaza regulat cu muzica sincronizata sau alt stimulator acustic ar putea ajunge la un ritm optim care sa ii permita, cu timpul, sa nu mai aiba nevoie de muzica ca sa joace un fotbal bun. Oamenii de stiinta vor sa afla acum daca ritmurile de samba, cantate de suporteri la meciurile din Brazilia, ajuta echipele sa joace mai bine.
Sursa: Agerpres