![]() |
![]() |
Vezi VIDEO
Terenul de atletism si strandul municipal au devenit in ultimii ani rusinea municipiului Baia Mare. O cauza ar putea fi faptul ca Ministerul Tineretului si Sportului uita ca Baia Mare a fost odinioara a doua capitala a sportului si, chiar daca autoritatea locala face demersuri de preluare a acestor obiective inca din 2011, pana in acest moment reprezentantii ministerului nu au dat semne ca ar agrea mutarea. Ar fi necesara elaborarea unei hotarari de guvern pentru transferul bazelor sportive din patrimoniul statului in cel al municipiului Baia Mare, dar se pare ca acest lucru nu se va intampla prea curand. Intre timp, terenul de atletism seamana din ce in ce mai mult cu o zona de razboi, iar strandul municipal a ajuns o darapanatura in centrul orasului.
Demersurile de preluare a bazelor sportive in patrimoniul municipiului Baia Mare s-au soldat pana acum cu tacere din partea Ministerului Tineretului si Sportului, care nici nu investeste in reabilitarea lor, dar nici nu intentioneaza sa le transfere. Primarul Catalin Chereches a gasit o noua solutie in acest caz, una de compromis, realizarea unui parteneriat public intre Directia Judeteana pentru Tineret si Sport Maramures si municipiul Baia Mare, prin care s-ar putea aloca legal bani din bugetul local, pentru lucrarile de reabilitare. Principalele zone vizate sunt terenul de atletism si strandul municipal, considerate pete neagre pe obrazul municipalitatii.
Daca propunerea de colaborare intre municipalitate si Directia Judeteana pentru Sport si Tineret (DJST) va fi posibila, reabilitarea poate incepe chiar din acest an. Vizate pentru astfel de lucrari sunt terenul de atletism, terenul de rugby, bazinul olimpic de inot, Sala Polivalenta „Lascar Pana“, strandul municipal si vechea sala de sport de pe strada Tineretului.
„Toate aceste baze, dar in special strandul, sala veche de sport, terenul de atletism si terenul adiacent, care e abandonat, sunt o rusine pentru Municipiul Baia Mare. Ele nu apartin administratiei publice locale, ci se afla in proprietatea statului roman. Am facut incepand cu anul 2011 demersuri pentru preluarea tuturor bazelor sportive, initial din patrimoniul Ministerului Educatiei, ulterior, din acest an, din patrimoniul Ministerului Tineretului si Sportului, infiintandu-se acest minister. Dar pana acum nu am primit nici un raspuns“, a aratat Catalin Chereches, primarul municipiului Baia Mare.
Avand in vedere ca ministerele care detin, sau au detinut, aceste amplasamente nu si-au aratat implicarea in dezvoltarea sau reabilitarea lor, primarul a incercat sa gaseasca o solutie de compromis, viabila si rapida. Astfel, edilul va propune un parteneriat intre autoritatea locala si DJST, in asa fel incat sa poata fi investiti bani de la bugetul local pentru rebilitarea acestor obiective. „Baimarenii sunt cei care le folosesc si tot baimarenii sunt cei care vor beneficia de ele daca le vom reabilita. Nu o sa le duca nimeni in spate la Bucuresti“, a aratat primarul.
Conditiile impuse in acordul intre cele doua parti vor fi unele foarte clare, in care se va evidentia destinatia sumelor pe care municipalitatea la va investi in reabilitare.
„Dorinta mea este una ferma si clara. Indiferent de ce viseaza unii sau altii, pe terenul de atletism si zona adiacenta terenului de atletism, cat sunt eu primar al municipiului Baia Mare, nimeni nu va construi blocuri. Acolo dorinta mea este sa facem un parc de agrement, o zona sportiva, unde sa reabilitam terenul de atletism, unde avem deja un proiect, cu pista olimpica, tribune, vestiare, cu tot ceea ce trebuie pentru o astfel de baza“, a explicat Catalin Chereches.
Mai mult, in aceeasi zona se vor mai crea un teren de antrenament pentru rugby, terenuri sintetice de fotbal, terenuri de tenis, de baschet si un loc de joaca pentru copii cu varsta de peste 12 ani. Aceasta zona va putea fi folosita de cluburile sportive, de sportivii de performanta, dar si de cetatenii care doresc sa faca miscare.
Lasat in paragina de cativa ani, strandul municipal ar putea deveni o adevarata zona de agrement. „Putem sa gandim o varianta in care sa putem avea un strand, un aqua-park, o zona de relaxare si de agrement, asa cum baimarenii isi doresc. Se poate regandi toata acea zona, inclusiv cu sala veche de sport, cu terenul de antrenament pentru fotbal, cu cladirile industriale care pot fi demolate, iar toata acea zona de aproximativ 3-4 hectare poate sa fie integrata intr-un astfel de proiect” sustine primarul.
Avand in vedere ca este vorba de investitii considerabile, pentru reabilitarea mai multor obiective, acestea vor putea fi realizate doar in timp. „Bazele sportive nu se reabiliteaza intr-o secunda, nici macar intr-un an. Dar asta nu inseamna ca pe o perioada de doi sau trei ani nu trebuie sa ne stabilim prioritatile. Poate anul acesta sa facem terenul de atletism, respectiv sa facem parchetul Salii Polivalente. Anul viitor sa intram la strand, respectiv la restul bazei sportive, astfel incat lucrurile sa functioneze” a spus primarul.
Sursa: Cosmin Carp