Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) atentioneaza asupra riscului de pesta porcina africana, confirmata in UE, boala care nu se transmite la om, dar produce mari pierderi economice.
Evenimentele epidemiologice de la inceputul acestui an, referitoare la confirmarea unor cazuri de pesta porcina africana la porci mistreti din state membre ale Uniunii Europene (Lituania si, recent, Polonia), fac necesara avertizarea publicului larg din Romania cu privire la evolutia acestei boli, se arata intr-un comunicat al institutiei.
Pesta porcina africana este o boala cauzata de un virus foarte rezistent in mediu si alimente, afectand toti porcii domestici si salbatici. Boala nu se transmite de la animale la om si nu afecteaza omul.
Procentul de imbolnaviri si mortalitate este foarte ridicat, cu mari pierderi economice datorate costurilor de eradicare a bolii si a restrictiilor impuse comertului cu porci vii si produse si subproduse provenite de la porci. Pentru aceasta boala nu exista tratament si nici vaccin eficient, prin urmare, toate animalele suspecte vor fi ucise si distruse, iar proprietarii vor fi despagubiti de catre stat la pretul de piata al animalelor.
In teritoriile unde a evoluat pana acum, eradicarea si recapatarea starii de indemnitate la boala a durat lungi perioade de timp, arata ANSVSA, precizand ca, pana in prezent, boala nu a fost niciodata confirmata in Romania. In vederea unei interventii rapide si eficiente a serviciilor veterinare specializate, cetatenii sunt rugati sa contribuie la depistarea si anuntarea timpurie a cazurilor de boala si sa comunice oricarui medic veterinar de libera practica imputernicit, medicului veterinar oficial sau directiilor sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor judetene, orice caz la porcinele domestice si salbatice care prezinta semne de boala, sau unde a observat o crestere a imbolnavirilor sau a cazurilor de moarte.
Prin urmare, trebuie sa anunte imediat autoritatile sanitare veterinare orice cetatean care vine in contact cu porcii domestici si salbatici si recunoaste urmatoarele semne de boala: mortalitatea ridicata, aproape de 100 la suta, intervenita intr-un timp extrem de scurt, temperatura foarte ridicata (40,5 – 42 grade Celsius) si stare febrila, roseata sau invinetire a pielii, a marginilor urechilor, a varfului picioarelor, a abdomenului si pieptului, lipsa poftei de mancare, apatie si impleticire in mers, care pot aparea cu 24 – 48 de ore inaintea mortii, vomitari, diaree (uneori cu sange) si urdori la ochi.
Virusul se poate transmite prin contactul animalelor bolnave cu cele sanatoase, in mod direct, dar se poate transmite si indirect prin: hranirea porcilor cu resturi de la bucatarie, cand originea carnii de porc folosita la gatit nu este cunoscuta, vectori biologici (capuse din anumite specii care au parazitat anterior porcii bolnavi), vectori infectati ca: vehicule, haine, adaposturi in care a evoluat boala, sange, tesuturi, secretii si excretii de la animalele bolnave sau moarte, animale care au trecut prin boala si raman purtatoare de virus.
Administratorii fondurilor de vanatoare si vanatorii trebuie sa anunte directiile sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor judetene gasirea de porci mistreti bolnavi sau morti pe raza fondurilor de vanatoare. Cetatenii trebuie sa aiba in vedere ca este mai bine sa raporteze orice suspiciune de boala, chiar daca ea se va infirma ulterior, decat sa nu raporteze deloc. In acest caz, contributia cetatenilor este esentiala pentru mentinerea indemnitatii tarii la aceasta boala.
In acest sens, ANSVSA a informat si instruit serviciile sanitare veterinare de la nivel national, prin structurile implicate in controlul bolilor, centrele locale de combatere a bolilor, asociatiile profesionale ale medicilor veterinari cu privire la recunoasterea bolii si la masurile care trebuie aplicate in cazul aparitiei unei suspiciuni.
De asemenea, au fost informati si fermierii, operatorii economici, asociatiile de crescatori de animale si administratorii fondurilor de vanatoare, carora li s-au distribuit materiale informative despre pesta porcina africana.
Sursa: Mediafax