![]() |
![]() |
Tineri cu varste intre 16 si 22 ani din localitatile Repedea si Poienile de sub Munte au fost cooptati intr-un ambitios proiect care isi propune sa recreeze Maramuresul istoric din istorii personale. Cei 30 de participanti au fost repartizati pe ateliere de lucru, in cadrul carora au fost invatati sa descopere radacinile familiilor din care fac parte.
Actiunea, derulata la inceputul lunii octombrie in Caminul Cultural din Repedea, i-a deprins pe tineri cu munca de cercetare, iar notiunile acumulate ii vor putea ajuta sa priveasca altfel povestile batranilor din localitate. Tinerii, cei mai multi aflati la prima intalnire cu o astfel de abordare, au fost interesati sa descopere cum pot interpreta intamplarile in care au fost implicati stramosii lor de-a lungul evenimentelor istorice din secolul trecut.
”Multi dintre ei au fost entuziasmati de ideea de a deveni investigator al istoriilor propriei familii. Derularea acestui proiect va fi o sansa pentru ei de redescoperire a valorilor identitare, in contextul unui dialog intergenerational si interetnic cu seniorii comunitatii. Schimbul de experienta ii va ajuta pe tineri sa inteleaga mai bine istoria invaţata la scoala si influenta ei asupra destinelor individuale, iar pe varstnici sa se simta valorizati in mediul in care traiesc”, a spus Amalia Alexandru, manager de proiect.
Materialul obtinut va fi prezentat, in prima parte a lunii noiembrie, intr-o expozitie tematica la Bucuresti, dar si la Sighetu Marmatiei. Lucrarile pot fi gasite si pe Facebook, in contul MaramuresIstoriiPersonale.
Actiunea a facut parte din cadrul proiectului „Maramuresul istoric recreat prin istorii personale”, initiat de Centrul de Pregatire Profesionala in Cultura si finantat de Administratia Fondului Cultural National.
Sursa: Diana Grad