Primarul municipiului Targu Mures, Dorin Florea, a anuntat printr-un comunicat postat pe site-ul institutiei, ca va reclama presedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, si comisarului european pentru mediu ‘abuzurile’ ce ar fi fost comise impotriva orasului de catre ministrul Mediului si Padurilor, Laszlo Borbely.
‘In situatia in care abuzurile ministrului Mediului si Padurilor vor continua, sunt nevoit sa ma adresez presedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, si comisarului european pentru mediu’, a aratat Dorin Florea.
Potrivit site-ului Primariei Targu Mures, nemultumirea primarului provine din faptul ca ministrul Mediului si Padurilor ‘boicoteaza, constant si deliberat, interesele orasului, incalcand principiul autonomiei locale’.
‘Situatia a fost adusa la cunostinta premierului Mihai Razvan Ungureanu, printr-o scrisoare in care se arata, cu titlu exemplificativ ca, in timp ce ministrul Borbely a dat aviz favorabil Combinatului Azomures, sustinand ca acesta nu are probleme de mediu, acelasi demnitar se opune demararii si implementarii proiectului privind realizarea drumului de legatura intre Spitalul Clinic Judetean de Urgenta si strada Livezeni. Desi supus dezbaterii publice si agreat de cetatenii orasului, proiectul este zadarnicit prin refuzul ministrului de a a-si da avizul pentru realizarea lui’, se arata in document.
Potrivit acestuia, proiectul drumului de legatura, menit sa descongestioneze traficul din zona centrala a orasului, a obtinut toate acordurile si avizele necesare, cu exceptia Ordinului de Ministru, pe care, potrivit lui Florea, ‘dl Borbely refuza sa il emita, in ciuda demersurilor noastre, materializate intr-un consistent teanc de solicitari, adrese, documente, clarificari, reveniri etc.’.
‘Faptul ne-a pus in situatia de a retrage proiectul (depus in cadrul POR – Axa 1 si aflat in stadiu avansat de evaluare) si de a recurge la proiecte de rezerva pentru a nu pierde cele aproape 15 milioane de euro pe care municipiul Targu Mures le poate incasa prin POR. In schimb, pentru a se asigura, probabil, ca demersurile noastre sunt supuse esecului, prin Ordin de Ministru au fost stabilite doua situri ‘Natura 2000’, pe teritoriul municipiului Targu Mures, dintre care unul se suprapune cu traseul strazii in cauza. In fapt, ministrul a modificat, cu de la sine putere, reglementarile privind necesitatea acordului administratiilor publice locale privind regimul terenurilor cu vegetatie forestiera aflate in proprietatea sau administrarea acestora, incat toate unitatile administrativ-teritoriale din judet se confrunta cu aceasta problema, nemultumirea si revolta mea fiind impartasite de toti primarii din judet, implicit de cei ai UDMR’ se arata in document.
Primarul a subliniat ca este inadmisibil ca un ministru sa hotarasca soarta unei comunitati, instituind asa-zise arii naturale protejate, fara a exista o hotarare de avizare din partea autoritatii publice locale, ‘prevalandu-se, in schimb, de propunerile unor ONG-uri de care nu stie si nu a auzit nimeni’.
‘Sunt organizatii infiintate la comanda pentru a crea blocaje, tracasari ale autoritatilor, santaj si coruptie’, sustine primarul municipiului.
Intr-o scrisoare anterioara, primarul Dorin Florea a subliniat necesitatea modificarii legislatiei in vigoare, propunand completarea documentatiei care sta la baza instituirii regimului de arie naturala protejata de interes comunitar, cu hotararea de avizare din partea Consiliului local comunal, orasenesc, municipal sau judetean, dupa caz.
Ministrul Laszlo Borbely a precizat in repetate randuri ca motivul pentru care nu s-a aprobat scoaterea din circuitul forestier a circa 7,54 hectare de padure ar fi avut la baza anumite tergiversari din partea Primariei Targu Mures de a raspunde la solicitarile Ministerului Mediului si Padurilor si ca municipalitatea nu si-ar fi ‘facut temele’.
Sursa: Agerpres