O inedita expozitie de fotografie, intitulata „Joc duminical in Maramures”, este prezentata in aceste zile, pentru a doua oara in ultima jumatate de an, la Lisabona de artistul baimarean Florin Liviu Stefan. Lucrarile sunt prezentate pe simeza de la Galeria de Expozitii a Bibiotecii Facultatii de Litere a Universitatii din Lisabona si este organizata de Institutul Cultural Roman (ICR) din Lisabona, institutie careia baimareanul si-a donat lucrarile.
Expozitia de fotografie a lui Florin Liviu Stefan face parte din proiectul „Culturas cruzadas/Culturi intersectate”, promovat de Biblioteca Facultatii de Litere a Universitatii din Lisabona, care a inceput in 2007 si are ca scop prezentarea aspectelor diverse ale culturilor internationale prin expozitii si filme.
Directorul ICR Lisabona, dr. Virgil Mihaiu, a aratat ca fotografiile reunite in expozitia ”Joc duminical in Maramures” prezinta ”un tezaur inestimabil de ceremonii, ritualuri, obiceiuri, manifestari muzical-coreografice, cu radacini profunde si misterioase”. El a adaugat ca ”inrudirile dintre traditiile maramuresene si manifestarile de sorginte celtica nu pot trece neobservate intr-o tara precum Portugalia, ale carei provincii septentrionale (la fel ca si teritoriul Galiciei, din nord-vestul Spaniei) conserva viguroase traditii celto-iberice”.
Florin Liviu Stefan a surprins instantanee inedite intr-o duminica de toamna, cu cer innorat din satul Hoteni. Artistul a explicat ca ”Jocul satului (sau jocul duminical) reprezenta pentru locuitorii spatiului nordic al Maramuresului un eveniment tipic, in fiecare dupa-amiaza de sarbatoare, dupa finalul serviciul religios oficiat in biserica satului. Duminical, cateva familii raspundeau de organizarea jocului, ce urma sa se desfasoare intr’un loc special amenajat: un fel de pavilion circular, cu podele si acoperis lemn, menit sa-i protejeze pe participanti de ploaie sau soare excesiv. Muzicantii (doar trei pana la cinci instrumentisti) cantau undeva la mijloc, inconjurati de cei care intrau in joc.”
Fotograful originar din Baia Mare a mai aratat ca ”frumusetea evenimentului consta in comuniunea pe care o crea intre generatii: tinerii protagonisti ai dansului aveau ocazia sa se cunoasca mai bine; parintii si batranii urmareau cu interes ce avea sa se intample cu odraslele lor, iar copiii, costumati si ei sarbatoreste, priveau visand ca intr-o buna zi vor ajunge ei in centrul atentiei. Ceremonia, cu desfasurarea ei ritualizata de-a lungul timpului, contribuie inca si astazi la mentinerea solidaritatii micilor comunitati rurale.”
Dr. Virgil Mihaiu a precizat ca fotografiile redau ”o atmosfera realmente contaminanta, imbibata de convivialitate, bonomie si humor”, dar surprind si nostalgia autorului pentru locuri dragi sufletului.
Florin Liviu Stefan s-a nascut la inceputul anilor 1970, iar imediat dupa absolvire a fost lector la Institutul de Arte Plastice ”Ion Andreescu” din Cluj, la catedra de pictura. Adept al interferentelor dintre arte, Florin Liviu se manifesta si ca lider al grupului coral Colindatorii de Cluj, activeaza in domeniul manageriatului artistic, iar dupa anul 2000 se afirma si ca artist fotograf.
Foto: O imagine care spune totul despre Maramures si Jocul duminical de la Hoteni (c) ICR
Sursa: M.M.