![]() |
![]() |
Vezi VIDEO
Podoabe, obiecte de vestimentatie sau piese de armament care au apartinut celtilor, dacilor si vandalilor pot fi vazute in cadrul unei expozitii vernisate astazi, 11 septembrie, la Muzeul Judetean de Istorie si Arheologie Maramures. Aceasta a fost prezentata in Germania, dar si in celelalte muzee partenere in proiect, pentru ca, in final, sa ajunga si in Baia Mare.
Expozitia „La hotarele Romei: celti, daci, vandali” cuprinde artefacte specifice acestor popoare, fiind datate intre secolul al III-lea i. Hr. – secolul al III-lea d. Hr. Piesele expuse in Baia Mare provin de la cinci muzee din tara, insa la realizarea expozitiei itinerante au contribuit opt institutii muzeale din Romania, Ungaria si Germania.
„Aceasta expozitie, asa cum o vedeti aici, a fost vernisata la Manching in iulie 2012 si a fost vizitata pana in februarie 2013, luna de la care a fost apoi itinerata la toti partenerii din proiect. Punctul terminus este Baia Mare, aici de unde de fapt a si incoltit ideea acestui proiect expozitional care s-a dovedit a fi, pana la urma, de mare succes. Expozitia valorifica o sumedenie de piese, foarte multe dintre ele unice in lume, un exemplu este si acea aplica decorativa din bronz celtica din colectia noastra, descoperita la Ciumesti, care a fost aleasa de organizatori pentru afisul expozitiei din Germania”, a explicat directorul Muzeului Judetean de Istorie si Arheologie Maramures, Viorel Rusu.
Vizitatorii pot vedea piese de armament, obiecte ceramice, monede, ornamente, bratari dacice sau obiecte de vestimentatie, dar si replici ale unor piese foarte valoroase, care nu pot fi prezentate publicului. Totodata, in cadrul expozitiei apar doua manechine imbracate precum dacii si celtii, cu piese originale, dar si replici. Nu in ultimul rand, expozitia reuneste o serie de panouri informative despre fiecare perioada prezentata.
„Dupa cum ati vazut, sunt piese de argint foarte multe, avem si piese de aur in cealalta incapere si foarte multe piese din bronz, insa culmea, cea mai spectaculoasa, cea mai scumpa este chiar scutul din fier. Nu tot timpul conteaza valoarea metalului, ci si valoarea piesei unicat. La aceasta expozitie, pe langa piesele din cele cinci muzee din Transilvania, am inclus si doua replici: una a coifului cu pasare si replica unui coif realizata dupa scenele din Columna lui Traian”, a precizat muzeograful Marius Ardeleanu.
Expozitia temporara „La hotarele Romei: celti, daci, vandali” a fost realizata de Muzeul Judetean de Istorie si Arheologie Maramures, in colaborare cu Muzeul National de Istorie a Transilvaniei, Muzeul Judetean Satu Mare, Muzeul Judetean de Istorie si Arta Zalau si Muzeul National al Unirii Alba Iulia. Aceasta ramane deschisa publicului pana la finalul lunii septembrie, putand fi vizitata in fiecare zi de marti pana duminica, intre orele 9.00 si 17.00.
Sursa: Gabriela Kuhajda