Vezi VIDEO
Vezi GALERIE FOTO
Clubul Sportiv Martial Arts Dojo Baia Mare si Enkatsu Dojo au organizat un antrenament festiv de sfarsit de an. O suta de practicanti de arte martiale din oras au participat la eveniment. „Noi ne-am bucurat ca am avut o prezenta asa de mare la acest antrenament, prin care incercam sa promovam artele martiale intr-un mod corect, sa eliminam sentimentul de competitie si intrecere intre cluburi si stiluri diferite de arte martiale, acesta avandu-si rostul doar in timpul concursurilor. Speram ca in fiecare an numarul participantilor la eveniment sa creasca”, a spus Liviu Rugasan, presedintele Martial Arts Dojo.
Evenimentul a avut loc in incinta salii de sport a Colegiului National „Vasile Lucaciu”. In cadrul antrenamentului au fost prezentate demonstratii de Aikido Aikikai, Qwan-Ki-Do, Taekwon-do ITF, conduse de catre Rafael Tihai 1 DAN, Marcel Facaieru 3 QYU, Andrea Orban 3 DAN, Dorel Fantana 4 DAN si Liviu Rugasan 2 DAN. Au participat sportivi de la Enkatsu Dojo (30 de practicanti), Gi-Do (10), Ardealul (25) si Martial Arts Dojo (35).
Chestionat care este diferenta specifica a taekwon-do fata de alte stiluri de arte martiale, Dorel Fantana a ales sa vorbeasca despre tuluri: „Tulurile au rolul de a prezenta intr-o maniera explicita tehnicile de autoaparare: practic, daca sunt executate corect, fluent si dinamic, ele reprezinta o forma de meditatie dinamica. Ce este important: spiritul artelor martiale trebuie sa domine viata cotidiana prin morala sa”.
„Aikido, in primul rand, este o arta a pacii. Ceea ce o diferentiaza de celelalte arte martiale este ca noi niciodata in Aikido nu facem rau partenerului de lupta. Niciodata nu lovim adversarul, pe care, de fapt, noi il privim ca pe un partener si nu ca pe un adversar. Sunt benefice astfel de actiuni deoarece fiecare ajunge sa vada ceea ce este frumos in alta ramura a artelor martiale decat in cea pe care o practica, intelegand ca fiecare incearca – prin mijloace diferite – sa ajunga la acelasi lucru: la perfectiune„, a spus Rafael Tihai.
Marcel Facaieru a declarat: „Qwan-Ki-Do inseamna „calea energiilor vitale”. Sau arta de a lupta fara sa lupti si a convinge fara sa vorbesti. Este un stil de lupta complex, care are foarte multe tehnici atat traditionale, cat si adaptate zilelor noastre”.
Demonstratiile au fost urmate de o ceremonie de premiere a sportivilor cu cele mai bune rezultate in anul 2011. De asemenea, cu prilejul acestui antrenament festiv au fost stranse ajutoare pentru o familie nevoiasa din Baiut.
Foto (c) eMaramures.ro.
Sursa: Ramona-Ioana Pop