Vezi VIDEO
O sculptura ce reprezinta un fecior din Maramures care tine in mana o vioara, lucrata de mesterul popular Ioan Sabo din Danestii Chioarului dintr-un lemn care a stat sute de ani sub apa raului Somes, atrage atentia printre lucrarile expuse de sculptorul chiorean la targul saptamanal de produse traditionale, organizat pe platoul din Piata Revolutiei din Baia Mare. Din lipsa de bani si popularitate, maramureseanul a ales sa-si vanda obiectele pe unde a putut, adica printre comerciantii de… zarzavaturi.
Printre oamenii care vindeau astazi, 19 februarie, mere, cartofi si lapte pe platoul din Piata Revolutiei si-a incropit un mic stand si Ioan Sabo, un mester popular din Danestii Chioarului, care incerca sa isi vanda sculpturile pe cativa lei. Piesa de rezistenta a standului de departe era o sculptura realizata dintr-un lemn special, care, datorita faptului ca a stat mult timp sub apa, a capatat o culoare neagra si o duritate extrem de mare. Din aceasta cauza, realizarea acestei statuete a durat destul de mult si a fost anevoioasa, dupa cum a marturisit chiar artistul.
„Lemnul a stat sub apa Somesului sute de ani si este semicarbonizat. Culoarea este naturala. A primit-o cu timpul, nu am vopsit lemnul. Se lucreaza foarte greu si trebuie lucrat cand este semiuscat, pentru ca, daca il lasi sa se usuce, lucrezi in piatra nu in lemn.”
Pe langa standul sau roiau numerosi baimareni impresionati de sculpturile expuse. Cu toate acestea, putini au fost cei care au si cumparat ceva, nu pentru ca nu si-ar fi dorit, ci din lipsa banilor.
„Lucrarile sunt extraordinare. Iti trebuie un talent deosebit, iar el il are in mod sigur. Este un har, un dar de la Dumnezeu”, a spus unul dintre baimarenii care s-a oprit sa admire sculpturile artistului.
Unul dintre regretele artistului este ca nu are unde sa isi expuna lucrarile si ca trebuie sa le vanda in locuri mai putin obisnuite. „Mi-ar placea sa am un loc unde sa organizez o data pe an o expozitie cu vanzare, ca sa nu mai fiu nevoit sa imi expun lucrarile prin tot felul de locuri”.
Preturile lucrarilor, care reprezentau diverse personaje religioase, sirene sau ciobani puteau fi achizitionate cu preturi incepand de la 50 de lei, cea mai scumpa lucrare fiind acea statueta din lemn de stejar innegrit de apa Somesului, care costa 500 de lei.
Sursa: Andrei Gherghel