![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Vezi VIDEO
Prima zi de criza adevarata, asa cum a fost numita data de 1 iulie, a fost resimtita din plin atat de comercianti, cat si de clientii lor. Inca de la primele ore ale diminetii, maramuresenii s-au vazut pusi in situatia de a scoate mai multi bani din buzunare pentru alimente, carburanti si tigari. De cealalta parte, comerciantii au facut noapte alba sau au stat la cozi pentru a-si modifica preturile in functie de noua valoare a TVA si si-au facut studii de piata, in conditiile in care toata lumea se asteapta la o scadere a vanzarilor. De teama ca vor ramane fara clienti, unii patroni de firme au decis sa suporte majorarea Taxei pe Valoarea Adaugata din bugetele proprii, fara sa mai scumpeasca produsele. La fel au procedat si precupetele din pietele alimentare, care cred ca in felul acesta vor atrage mai multi musterii.
Marirea Taxei pe Valoarea Adaugata a produs panica in toata tara. Analistii au facut scenarii apocaliptice, preconizand o scadere drastica a puterii de cumparare si falimente pe banda rulanta. Speriati, oamenii si-au facut provizii, in ultimele zile golind rafturile supermarketurilor de produsele care inca se vindeau la preturi cu TVA de 19%. Armagedonul economiei romanesti a incept astazi, insa specialistii sunt de parere ca efectele masurii Boc se vor vedea abia peste cateva luni.
“Intentia guvernantilor este de a spori veniturile la buget prin aceasta masura. Pe de alta parte, coroborata cu celelalte legi ale austeritatii, va scadea puterea de cumparare si implicit volumul vanzarilor la firmele care vor aplica aceasta cota marita. Oricum, efectele se vor vedea abia dupa cateva luni, cand se va observa nivelul realizarilor la segmentul de TVA”, a explicat Ioan Popa, directorul adjunct al Directiei Finantelor Publice Maramures.
Benzina mai scumpa
Primul soc in urma majorarii TVA l-au avut astazi maramuresenii care s-au dus cu masinile in benzinarii pentru a-si umple rezervoarele. Ei au constatat cu uimire ca un litru de benzina este mai scump cu aproximativ 19 bani, iar motorina costa mai mult cu 15 bani. Astfel, spre exemplu, un litru de benzina premium 95, fara plumb se vinde acum la pompe cu 4,67 lei, in vreme ce ieri acelasi tip de carburant costa 4,48 lei pe litru. Pretul unui litru de benzina fara plumb premium 99+ a sarit de 5 lei, ajungand la 5,06 lei.
Modificarea i-a luat prin surprindere pe conducatorii auto, insa s-au resemnat rapid concluzionand scurt: fara benzina sau motorina nu-si pot scoate autoturismele din garaje. Au spus insa ca vor fi mai cumpatati cu consumul de astazi inainte.
“Aoleo, nici nu m-am uitat cat e litrul. S-a scumpit benzina? Pretul e foarte mare. Inainte puneam de 40 de lei, acum… pun mai putin cu jumatate de litru. De acum inainte vom pune tot mai putin. Vom veni mai des la pompa, dar vom pune tot mai putin”, a spus Ioan Neagote, taximetrist.
“Nu alimentez foarte des, asta e adevarul, dar alimentez cam o data pe luna si gata. Cu asta ma descurc o luna de zile. Acum am alimentat doar de 50 de lei, deci… mai putin, ce sa facem? Asta este…”, a afirmat si Petre Catanoiu.
Scumpete la rafturi, preturi neschimbate in piete
In supermarketuri si hipermarketuri a batut astazi vantul. Preturile au crescut cu 8-10%, iar maramuresenii si-au facut oricum provizii de alimente cu doua zile inainte de majorarea TVA. Chiar si asa, retailerii spera ca sa acopere deficitul de vanzari prin profitul realizat din scumpiri.
Precupetele din piata Izvoarele si-au pus in cap sa profite de pe urma acestei tactici si sa-si mentina preturile la acelasi nivel, in speranta ca astfel vor atrage mai multi clienti. Si se pare ca strategia lor e cea mai buna, pentru ca musterii aveau astazi destui la tarabe. Oamenii spun ca sunt nevoiti sa cumpere marfa cea mai ieftina pentru a compensa scumpirile.
„Daca ridicam preturile ramanem cu marfa, iar marfa este perisabila. Asta dorim, ca preturile sa fie un pic mai mici decat in supermarketuri„, a spus Leea Bizau, venita la piata cu fructe si legume de vanzare. „Nu am crescut deocamdata preturile. Am lasat tot asa pentru ca avem clientii nostri si trebuie sa vedem cum o sa mai fie. Nu avem ce face, cu criza asta trebuie sa lasam si noi, dar nu stiu pana cand…”, a adugat Mariana Canta, o alta precupeata.
Cum era mai bine?
Cumparatorii, in special pensionarii, se declara foarte afectati de cresterile de preturi din magazine. Cu toate ca zilele trecute se bucurau pentru faptul ca guvernul nu le va taia pensiile, acum incep sa se intrebe daca aceasta solutie nu era mai buna decat cresterea TVA.
„Nu ne-au taiat pensiile cu 15%, dar au marit TVA – ul si acum trebuie sa platim mai mult decat insemna acea scadere cu 15%. Am 83 de ani, dar asa viata grea ca acum nu am mai trait”, a declarat resemnat un batran. „O sa cumpar dupa posibilitati si mai putin si o sa fie bine”, a spus Maria Iuhasz.
Guvernul a decis cresterea TVA de la 19% la 24% dupa ce Curtea Constitutionala a declarat neconstitutionala taierea pensiilor cu 15%. Acest lucru a dus la un val de scumpiri, majoritatea comerciantilor preferand ca diferenta de cinci procente sa fie acoperita de cumparatori.
Sursa: Catalin Tineghe, Andrei Gherghel, Calin Dragomir