Vezi VIDEO
Opt localitati maramuresene nu si-au actualizat Planul Urbanistic General. Prefectul judetului Maramures, Anton Rohian, a punctat astazi, 16 februarie, in fata reprezentantilor din administratiile locale ca e nevoie de aprobarea acestor documentatii.
El a mai aratat ca aceste planuri sunt necesare pentru a se avea o evidenta a constructiilor ridicate, dar si pentru a elimina haosul existent in modul de construire, care nu are de-a face nimic cu arhitectura traditionala.
In sedinta cu secretarii primariilor organizata astazi, 16 februarie, la Palatul Administrativ, prefectul judetului Maramures, Anton Rohian, a cerut administratiilor maramuresene sa urgenteze luarea unei hotarari de Consiliu Local care sa aiba in vedere tocmai aprobarea Planului Urbanistic General. Reprezentantul Guvernului in teritoriu a mai declarat ca, la ora actuala, in opt din cele 76 de unitati administrativ-teritoriale nu exista astfel de documentatii.
“Am cerut Consiliului Judetean, si cred ca e momentul sa transmiteti administratiilor si primarilor, sa vedem ce inseamna un Plan Urbanistic General aprobat sau in curs de aprobare. Am avut surpriza sa va spun ca sunt administratii care nici macar nu s-au gandit sa faca o hotarare de Consiliu, ma refer la Arinis, Bogdan Voda, Leordina, Ocna Sugatag, Poienile de sub Munte, Remeti, Rona de Sus, Ruscova, Vima Mica. Nici macar nu l-au luat in seama, planul urbanistic general. Cred ca e momentul sa va aplecati asupra acestei probleme foarte importante”, a cerut prefectul judetului Maramures, Anton Rohian.
Prefectul judetului Maramures a mai aratat ca planurile urbanistice ar ajuta si la crearea unei altfel de viziuni in privinta constructiilor ridicate in localitatile din Maramures. “In acest an o sa incercam sa fim in cele patru tari maramuresene: Tara Maramuresului, Lapus, Chioar si Codru. Sa vedem ce inseamna constructiile in aceste tari, ce inseamna ca n-avem un plan urbanistic si n-avem o viziune in legatura cu ceea ce construim, si ce autorizatii de constructii dam, pe ce planuri de constructie, si nu este nicio sesizare a modului in care se construieste intr-o batjocura si intr-un fel de a sfida regula, ce suntem noi ca maramureseni”, a precizat Anton Rohian.
Anton Rohian a mai spus ca miercuri, 18 februarie, va avea o intalnire cu primarii de pe Valea Cosaului unde se va discuta tocmai despre un plan de constructie in Maramures. In acest context, se intentioneaza chiar montarea unor panouri pe care sa fie schitat planul de construire la nivelul fiecarei localitati.
Intre timp se lucreaza si la un proiect de hotarare care ar urma sa fie promovat de parlamentarii maramureseni si care ar aduce o rezolvare in privinta protejarii traditiei si stilului arhitectural traditional din Maramures si Bucovina.
Sursa: Camelia Tocaci