Vezi VIDEO
39 de unitati de invatamant maramuresene vor primi o echipa de evaluatori ce urmeaza a fi formati pentru a realiza expertize externe. Ei vor acorda calificative care sa ateste cat de performant este actul educational in aceste scoli. Totul face parte dintr-un proiect demarat de Autoritatea Romana pentru Asigurarea Calitatii in Invatamantul Preuniversitar (ARACIP)pentru a forma experti in evaluarea scolilor si liceelor din Romania. In cadrul proiectului, Inspectoratul Scolar Judetean (ISJ) Maramures a fost numit centru zonal de formare, nu mai putin de 50 de cadre didactice din sase judete primind aici consultanta de specialitate pentru a deveni formatori.
ARACIP vrea sa imbunatateasca activitatea din scolile romanesti, pe bani europeni. Institutia a demarat un proiect cu fonduri structurale, cu ajutorul caruia sa formeze specialisti in evaluarea externa a unitatilor de invatamant. Alaturi de alte sapte inspectorate scolare judetene din tara, ISJ Maramures a devenit centru zonal de formare de specialisti, comisiile fiind conduse de Mariana Pop, inspector general, si Gelu Todorut, directorul Casei Corpului Didactic.
“Pregatim 500 de experti si 400 de formatori la nivel national, care vor forma, la randul lor, alte cateva mii de experti consilieri, intentionand ca prin aceasta activitate ca tot ceea ce produce ARACIP-ul sa ajunga in scoli, pentru a imbunatati activitatea”, a spus Florica Crivineanu, expert ARACIP.
“Asta a fost un lucru foarte bun, pentru ca, din bani europeni, sa formezi atata resursa umana inseamna nu doar actiunea propriu-zisa, ci costa si cazari, deplasari, mese”, a apreciat si Mariana Pop, inspector general.
In cadrul proiectului, cate patru responsabili din cele aproximativ 1.000 de unitati scolare din intreaga tara alese de catre inspectorate vor fi invatati sa realizeze autoevaluari, dar si evaluari externe. Din acestea, 39 se vor face la nivel de Maramures.
“La nivel de judet, avem 39 de unitati evaluate, pe toate nivelele. Trebuie sa stim ca evaluarea externa, daca este solicitata de scoli, trebuie sustinuta financiar din consiliile locale”, a spus inspectorul general.
Printre cele 39 de unitati de invatamant se numara Colegiul National “Gheorghe Sincai”, Liceul Teoretic “Emil Racovita”, Liceul Teoretic “Nemeth Laszlo”, Scoala “Avram Iancu”, Scoala “Dr. Victor Babes” (Baia Mare), Colegiul National “Dragos Voda” (Sighetu Marmatiei), Liceul Teoretic “Bogdan Voda” (Viseu de Sus), dar si unitati de invatamant particulare.
In grupul-tinta de persoane ce urmeaza a fi instruite ca formatori intra si reprezentanti ai administratiei publice locale, in special consilieri locali repartizati in consiliile de administratie ale scolilor.
Acest proiect metodologic ar urma sa aiba si o finalitate legislativa. Se urmareste realizarea unei documentatii care va fi trimisa la Ministerul Educatiei care sa determine luarea unei decizii prin care consiliile locale sa fie cele care solicita evaluarea externa a scolilor. Scopul acestor evaluari nu este de a inchide scolile, ci pentru a le arata directiunilor unitatilor unde mai au de lucrat, sustin specialistii ARACIP.
Sursa: Catalin Tineghe