Dupa o serie de amanari, consilierii locali au aprobat, in sedinta de Consiliului Local din 26 noiembrie, un proiect de hotarare inaintat de Asociatia „Salvati animalele”, cu sprijinul Serviciului Public Ambient Urban (SPAU) din cadrul Primariei Baia Mare, care vizeaza problema cainilor fara stapan. Conform acestuia, maidanezii urmeaza sa fie reteritorializati, adica pusi in libertate in zona in care au fost capturati, dupa ce, in prealabil, au fost deparazitati, sterilizati si vaccinati.
Tergiversat de la o sedinta CL la alta, timp de cateva luni, proiectul ce vizeaza cainii fara stapan a fost aprobat in sfarsit de catre toti consilieri… in doar cateva secunde.
Asociatia „Salvati animalele” si SPAU Baia Mare, au depus documentatia aferenta inainte de sedinta din 26 august, pentru a fi dezbatuta in sedinta CL. Conform documentatiei propuse la acea vreme, cainii vor fi ridicati de pe strada, sterilizati, vaccinati si repusi in libertate in zona de unde au fost capturati, in grija iubitorilor de animale din zona, care isi asuma responsabilitatea pentru acestia.
De intreaga actiune se va ocupa personalul de specialitate de la Serviciul de Gestionare a Cainilor fara Stapan, coordonat de medicul Iuliu Baran. Proprietarilor le revine sarcina de a-i vaccina dupa implinirea varstei de un an si de a-i inregistra la sase luni dupa nastere. Directia Sanitar Veterinara Maramures are datoria de a monitoriza intreaga actiune.
Eleonora Ghete, director Serviciul Public Ambient Urban, a explicat motivele pentru care institutia pe care o conduce a participat la intocmirea documentatiei proiectului si l-a sustinut in CL, pana cand a fost aprobat in forma initiala. „Maidanezii s-au inmultit foarte mult, de cand a fost modificata legea si cainii fara stapan nu mai pot fi eutanasiati. Prin castrare, se incearca limitarea acestui lucru. Dupa ce cainii vor fi identificati, sterilizati, vaccinati si deparazitati acestia vor fi eliberati in locurile de unde au fost capturati”, a declarat Eleonora Ghete.
Prin urmare, reteritorializarea cainilor fara stapan este singura solutie pentru rezolvarea acestei probleme cu care se confrunta comunitatea locala.
„La adapostul pentru caini pe care il are Primaria avem doar 50 de locuri. E clar ca sunt insuficiente si de aceea la anul vrem sa dublam capacitatea”, a precizat directorul SPAU. Respectivul adapost, administrat de SPAU, pare a fi neincapator, tinand cont de numarul mare de maidanezi care se plimba nestingheriti prin jungla urbana. De asemenea, unele exemplare de caini, deloc agresive, stau in spatele gratiilor de fier de luni bune sau poate chiar ani, sperand ca un iubitor de animale ii vor lua acasa si le vor oferi atentie si dragoste.
Tot in baza aceluiasi proiect de hotarare, s-a luat decizia ca organizatiile nonguvernamentale sau asociatiile de protectie a animalelor care doresc sa adopte un caine trebuie sa achite o taxa simbolica de 1 leu.
In schimb, persoanele fizice care doresc sa adopte un caine trebuie sa plateasca 85 de lei, care sa acopere cheltuielile de deparazitare, vaccinare si sterilizare a cainelui respectiv. „Noi am propus de asemenea si reducerea taxei de adoptie pentru un caine din adapostul comunitar de catre persoanele fizice, insa acest lucru se pare ca nu s-a intamplat. Taxa a ramas tot in valoare de 85 de lei”, afirma Valentin Medan, presedintele Asociatiei „Salvati animalele” Maramures.
In perioada care urmeaza, in Baia Mare se vor aplica primele masuri ale hotararii CL. Patrupedele reteritorializate vor putea fi distinse de celelalte prin „semne distinctive”. „Nu stiu daca actiunea a fost deja demarata, intrucat de aceasta se ocupa personalul veterinar de la adapost. Pot sa spun doar ca, potrivit proiectului, cainii care au fost capturati, vaccinati, sterilizati si apoi pusi in libertate trebuie sa aiba crotaliu in ureche. Atunci vom vedea cu adevarat efectele implementarii hotararii”, este de parere Valentin Medan.
Sursa: Catalin Tineghe, Andrei Gherghel