Guvernul a aprobat, luni, proiectul legii educatiei nationale, urmand ca documentul sa fie transmis in Parlament spre dezbatere in regim de urgenta, au declarat agentiei MEDIAFAX surse oficiale.
Premierul Emil Boc a anuntat anterior ca Guvernul va solicita Parlamentului ca proiectul de lege privind educatia nationala sa fie adoptat pana la sfarsitul actualei sesiuni.
Proiectului Legii educatiei este discutat din nou in Guvern luni, intr-o sedinta speciala, pentru a ajunge cat mai repede in Parlament, dupa ce conducerea MECTS a organizat mai multe dezbateri publice privind actul normativ, in majoritatea dintre acestea fiind ceruta prelungirea discutiilor.
Initial, Ministerul Educatiei a anuntat ca dezbaterile publice vor dura numai doua saptamani, fapt care a starnit mai multe valuri de nemultumiri, intrucat discutiile pe marginea actelor normative dureaza, potrivi legii o luna, dupa cum au sesizat sindicatele din invatamant.
Principalele modificari propuse prin proiectul de lege vizeaza introducerea obligativitatii invatamantului pana la varsta de 16 ani si a claselor pregatitoare, dar si introducerea clasei a IX-a in invatamantul gimnazial.
Joi, senatorii PSD Ecaterina Andronescu si Ioan Mang i-au solicitat ministrului Educatiei, Daniel Funeriu, retragerea Legii educatiei din circuitul legislativ si reinitierea dialogului si dezbaterii publice.
Senatorii PSD l-au acuzat pe ministrul Educatiei ca nu a respectat procedura legislativa pentru Legea educatiei si nu a organizat o dezbatere publica asupra proiectului inainte de a-l supune aprobarii in Guvern si trimiterii la Parlament. Ecaterina Andronescu a formulat mai multe critici la adresa proiectului de lege initiat de Ministerul Educatiei, acuzand actuala putere ca incearca, prin modificarile propuse, „sa creasca si mai mult controlul asupra universitatilor si institutiilor de invatamant”.
Sursa: Mediafax