![]() |
![]() |
Vezi VIDEO
La peste 1.500 de metri altitudine, in muntii Rodnei, infanteristii marini americani s-au antrenat umar la umar alaturi de vanatorii de munte romani. Exercitiile au culminat cu o aplicatie pe crestele muntilor, unde s-au simulat mai multe scenarii de razboi, in care s-a folosit munitie si tehnica de razboi, pentru ca aplicatia sa fie cat mai reala. Si asta la doar cativa kilometri de granita Romaniei cu Ucraina. Comandantii vanatorilor de munte au sustinut ca exercitiile comune nu au nicio legatura cu actuala situatie din Ucraina.
80 de puscasi marini americani si 100 de vanatori de munte au efectuat doua aplicatii programate inca de anul trecut. Toata lumea a vrut inca de la inceput sa stabileasca faptul ca aceste exercitii nu au nici o legatura cu situatia din Ucraina, chiar daca „jocul de-a razboiul” a avut loc la doar cativa kilometri de granita tarii vecine.
Pe crestele muntilor Rodnei inca mai se gasesc portiuni cu zapada, iar vremea capricioasa a fost o adevarata provocare pentru partenerii americani. Unii au vazut pentru prima data in viata zapada, nefiind obisnuiti sa lupte in astfel de conditii. Exercitiul NATO s-a desfasurat pe mai multe zile, cu diferite activitati care nu sunt strict legate de viata militara.
„Situatia din Ucraina este o chestiune care nu ne influenteaza pe noi. Repet, aceste exercitii sunt cele prevazute in planul de instructie nu sunt nici speciale, nici mai multe decat de obicei. Sunt niste profesionisti, bineinteles fiind infanteristi marini, cand au ajuns in teren muntos au gasit cu totul altceva decat sunt ei obisnuiti, dar impreuna cu noi au reusit sa se adapteze, sa invete de la noi si zic ca s-au descurcat onorabil”, a declarat colonelul Adrian Tinjala, comandantul Batalionului 17 Vanatori de Munte Vatra Dornei.
De la primele ore ale diminetii de joi, 15 mai, vanatorii de munte si puscasii marini au urcat pe crestele muntilor Rodnei, unde s-au pregatit de exercitiul tactic. Primii au fost cei din trupele de elita ale fortelor terestre romane, care au simulat o misiune defensiva. Militarii nostri au trebuit sa mentina o pozitie strategica, in timp ce erau atacati de catre un inamic imaginar. Zeci de tinte erau insirate pe un alt versant, fiecare reprezentand inamicul. Ajutati de masini blindate de lupta si inarmati cu celebrele mitraliere de tip Kalasnikov, precum si cu aruncatoare de grenade si lansatoare de rachete, au reusit sa duca la bun sfarsit scenariul, doborand tintele ochite. A fost un vacarm identic cu cel de pe front.
„Ne aflam la acest exercitiu planificat si bugetat inca din cursul anului trecut si care se desfasoara in aceasta locatie minunata, in muntii Rodnei, impreuna cu partenerul si aliatul nostru american, cu trupele Corpului de Infanterie Marina. Vanatorii de munte obisnuiesc, si avem deja un parteneriat in acest sens cu americanii, sa se instruiasca in comun in diferite locatii pentru cresterea nivelului de interoperativitate al fortelor noastre”, a declarat colonelul Marius Giurca, comandantul Brigazii 61 Vanatori de Munte Miercurea Ciuc.
A urmat apoi aplicatia partenerilor NATO. Infanteristii marini au executat un exercitiu ofensiv, demonstrand cum reusesc sa execute un atac eficient si precis. Soldatii americani s-au declarat incantati de acest exercitiu, mai ales ca s-a desfasurat la inaltime.
„Suntem obisnuiti cu apa, dar nu atat de mult cu muntii. Am facut antrenamente si in munti, dar muntii nostri din Carolina de Nord nu sunt atat de inalti precum cei de aici si ramai fara suflu cand ii urci. Cu partea romana am facut schimb de proceduri si de tactici militare, am patrulat impreuna”, a declarat locotenentul Kramer, din cadrul Puscasilor Marini.
Misiunea infanteristilor marini americani se incheie astazi, 16 mai, cu un mars fortat de 25 de kilometri in masivul Calimani.
Sursa: Vasile Dale