![]() |
![]() |
Vezi VIDEO
Cu un numar important de apeluri false sau care nu privesc cazuri vitale se confrunta in fiecare zi dispecerii Serviciului Unic de Urgenta 112 Maramures. Reprezentantii serviciului sustin ca doar 30% din totalul apelurilor primite se dovedesc reale. Cu toate acestea, seful Serviciului de Telecomunicatii Speciale Maramures, Marin Bancos, a precizat ca de la un an la altul situatia s-a imbunatatit, pentru ca oamenii au constientizat importanta numarului unic. In 2004, cand 112 a devenit operational in Maramures, procentul apelurilor reale era de doar 2-3%.
“In anul 2012 numarul apelurilor fara obiect si al celor injurioase a continuat sa scada considerabil, atat ca pondere in totalul apelurilor primite, cat si ca numar. Daca in urma cu cativa ani la 112 doar 10% sau mai putin dintre apeluri erau reale, se observa ca in momentul de fata acest procent a crescut simtitor. Astfel, in 2012, procentul apelurilor reale, deci finalizate a fost de aproape 30%”, a declarant, pentru eMaramures, Marin Bancos, seful Serviciului de Telecomunicatii Speciale (STS) Maramures.
Potrivit statisticii, totalul apeluri inregistrate anul trecut la nivelul judetului a fost de 343.670, insa dintre acestea doar 100.000 de apeluri au fost reale. Maramuresenilor li s-a garantat insa ca niciodata cand vor suna la 112 nu vor auzi ton de ocupat.
“Ceea ce e important este ca atunci cand sunati la 112 niciodata nu o sa sune ocupat. Se asteapta cateva secunde. Preluarea cazului dumneavoastra si directionarea spre o agentie de urgenta care trebuie sa intervina se face in maxim 30 de secunde. Acesta este intervalul de timp in care dumneavoastra ajungeti sa discutati cu cei care trebuie sa intervina”, a explicat Marin Bancos.
Apelurile false sunt initiate indeosebi de copii, tineri si persoane cu afectiuni psihice si in mare parte sunt de pe cartele pre pay. In dispeceratul STS exista un sistem care identifica locul in care se afla apelantul in momentul in care suna la 112, astfel incat se poate ajunge usor la persoanele care fac glume proaste. In cazul in care apelul este nejustificat, cel care suna poate fi sanctionat, amenda pentru astfel de fapte fiind de aproximativ 1.000 de lei.
Sursa: Anca Popescu Glodan