Vezi VIDEO
112 a putut fi apelat in Romania, pentru prima data, in urma cu 6 ani. De atunci, in 11 februarie este marcata Ziua Europeana a numarului unic de urgenta. Din nefericire, de-a lungul anilor, numarul de telefon a devenit tinta romanilor care se tin de glume proaste. Nici in Maramures situatia nu este diferita, dovada faptul ca in luna ianuarie, spre exemplu, in Maramures, 75 la suta dintre apelurile primite de operatorii 112 au fost false.
Un apel fals poate impiedica sau intarzia o interventie pentru salvarea unei vieti, asadar este bine sa stim ca fiecare minut irosit cu un apel fals inseamna un minut furat omului aflat intr-o situatie reala de urgenta.
Reprezentantii politiei ii sfatuiesc pe maramureseni sa aiba rabdare atunci cand apeleaza 112 si sa raspunda cat mai corect la toate intrebarile care le sunt adresate, pentru o mai buna operativitate a interventiei. In luna ianuarie, in Maramures au fost in total 28.833 de apeluri la 112. Trei sferturi dintre acestea au fost false.
„Cetatenii care apeleaza 112 pentru a solicita sprijinul politiei, trebuie sa raspunda la toate intrebarile ce ii sunt adresate de catre dispecer, scopul acestora fiind de a obtine toate datele necesare efectuarii interventiei de catre structura competenta. De asemenea, ei trebuie sa respecte indicatiile pe care le da dispecerul, cu privire la comportamentul ce trebuie adoptat pana la sosirea echipajelor de politie”, a declarat Cecilia Grozavu, purtator de cuvant al IPJ Maramures.
Reprezentantii politiei dau asigurari ca fiecare apel la 112 este o prioritate si ca timpul de reactie al echipajelor este monitorizat cu atentie. „Solutionarea in mod operativ a tuturor solicitarilor este o prioritate pentru Politia Maramures, astfel incat, in luna ianuarie a acestui an, in cele 1.049 de apeluri, timpul de reactie in ceea ce priveste verificarea sesizarilor a fost, in majoritatea cazurilor, de pana in 10 minute”, a adaugat Cecilia Grozavu.
Pentru a diminua numarul solicitarilor false, politia face apel vizavi de folosirea abuziva a numarului unic de urgente 112, deoarece fiecare apel fals poate costa viata unui om aflat in pericol.
Sursa: Tania Purcaru