Colegiul Farmacistilor din Romania face apel la vigilenta maxima in depistarea medicamentelor contrafacute, avertizand ca fenomenul este din ce in ce mai amplu la nivel mondial, nu doar in Romania.
„Colegiul Farmacistilor din Romania se alatura demersurilor autoritatilor de a identifica cat mai rapid toate medicamentele Pegasys contrafacute care au ajuns in ultima perioada in farmacii. Situatia este una extrem de grava si cu riscuri majore pentru pacienti. Din pacate, fenomenul medicamentelor falsificate este din ce in ce mai amplu la nivel mondial, nu doar in Romania. Din acest motiv, in 2011, au fost emise reglementari speciale la nivel european, reglementari care au fost transpuse si in legislatia nationala”, arata un comunicat al organizatiei, remis, vineri, agentiei Mediafax.
Potrivit vicepresedintelui Colegiului Farmacistilor din Romania Clara Popescu, „nu producatorii medicamentelor originale introduc aceste medicamente pe piata, ci sunt firme care gasesc tot felul de modalitati prin care ocolesc legea si le introduc in piata”. In acest context, Colegiul Farmacistilor face apel la responsabilitate maxima din partea tuturor „actorilor” implicati in identificarea medicamentelor contrafacute si sustine orice demers care sa impiedice patrunderea acestor medicamente in farmaciile din Romania.
Totodata Ministerul Sanatatii (MS) a anuntat ca pacientii care necesita tratament cu interferon nu vor avea nicio problema in asigurarea acestuia. „Conducerea MS a purtat discutii cu furnizorul produsului Pegasys 180 μg/0,5 ml solutie injectabila in seringa preumpluta (peginterferon alfa-2a) pentru a asigura pe piata farmaceutica necesarul fara discontinuitate in aprovizionare”, a precizat ministerul intr-un comunicat remis, vineri, agentiei Mediafax.
Politia Romana a deschis, in cazul seringilor contra hepatitei, un dosar ce vizeaza infractiuni de spalare de bani, evaziune fiscala si punere in circulatie de produse contrafacute, acesta fiind coordonat de procurorii Parchetului de pe langa Tribunalul Bucuresti, potrivit unor surse din Politie. Anchetatorii Directiei pentru Investigarea Fraudelor din Politia Romana s-au autosesizat, la 28 octombrie, dupa ce au fost anuntati ca in trei farmacii din tara au fost gasite seringi cu ser contra hepatitei B si C contrafacute.
Seringile au fost gasite in doua farmacii din Pitesti si in una din judetul Ialomita, au declarat, pentru Mediafax, surse apropiate anchetei. Agentia Nationala a Medicamentului si Dispozitivelor Medicale (ANMDM) a informat Politia referitor la seringile contrafacute in urma unor sesizari primite de la pacienti. „Este vorba despre medicamentul Pegasys. Au fost gasite zeci de cutii cu seringi care sunt falsuri grosolane. Serul este apa cu glucoza, in locul solutiei cu substanta activa peginterferon alfa-2a, iar seringile sunt din plastic si au pistoane de culoare alba, desi produsele originale sunt din sticla si au pistoane de culoare rosie. In plus, capacul protector al acului este de culoare neagra, in timp ce, la medicamentul original, este gri„, spun oficiali din ANMDM.
Potrivit acelorasi surse, pe cutia produsului falsificat nu apar codul de culori si codul de bare. „In rest, cutia este foarte bine copiata”, au mai spus aceleasi surse. O seringa Pegasys are un pret mediu de peste 750 de lei. Filiala din Romania a companiei Roche, care produce acest medicament, a precizat, pentru Mediafax, ca a informat ANMDM, in septembrie, referitor la identificarea in Germania a unei cutii de Pegasys contrafacut si ca, pana in noiembrie, nu au fost semnalate suspiciuni privind eventuale cutii contrafacute in Romania.
In aceeasi informare se preciza ca analiza chimica a produsului contrafacut a confirmat faptul ca acesta nu contine peginterferon alfa-2a (substanta activa din Pegasys), ca produsul contrafacut nu prezinta eficacitate si siguranta la administrare, iar seringa preumpluta contrafacuta nu trebuie utilizata. La randul sau, Ministerul Sanatatii recomanda pacientilor care folosesc produsul Pegasys 180 μg/0,5 ml solutie injectabila in seringa preumpluta, in cazul cumpararii acestuia in ultimele doua saptamani, sa se adreseze imediat medicului curant, in vederea stabilirii conduitei terapeutice adecvate.
Sursa: Mediafax