Chinezii din intreaga lume sarbatoresc duminica, 10 februarie, intrarea in Noul An – Anul Sarpelui Negru de Apa -, iesirea din Anul Dragonului de Apa. Manifestarile de bucurie si speranta, ce vor dura doua saptamani, sunt cunoscute sub numele de „Festivalul Primaverii”. Chinezii, aproximativ 1,4 miliarde de persoane, de pe intreg globul, vor sarbatori cu focuri de artificii, vesminte rosii si mancaruri specifice.
Anul Sarpelui de Apa este anul 4711 conform calendarului chinezesc si se va incheia la 31 ianuarie 2014. Astrologii spun ca cele doua cuvinte cheie ale lui 2013 vor fi intelepciunea si inteligenta. Anul Sarpelui va fi un an prielnic pentru autodezvoltare si invatare.
In zodiacul chinezesc, Sarpele reprezinta misterul, frumusetea, sacrul si intelepciunea. Sarpele este considerat o zodie enigmatica, intuitiva, introspectiva, rafinata. In cultura occidentala, insa, sarpele este adesea vazut si ca o forta malefica, capabila de a ispiti omul si de a-l pune in situatii dificile.
Elementul cosmic al anului este Apa Neagra. Culorile dominante in Anul Sarpelui sunt negrul, albastrul si verdele. Aceste culori sunt aducatoare de noroc in Anul Sarpelui.
Elementul primar specific acestui an chinezesc este Apa, caracterizata prin mobilitate, dinamism si schimbare.
Anul 2013 va fi caracterizat de surprize, instabilitate, fertilitate si schimbari neasteptate. Este important ca in acest an sa fie facute planuri riguroase, sa fie analizate foarte bine actiunile intreprinse si sa fie luate toate masurile de precautie.
Unul dintre lucrurile pe care trebuie pus accentul in aceasta perioada este familia. Conform traditiei chinezesti, un Sarpe in casa este de bun augur deoarece familia nu va suferi de foame. Sarpele de apa ar aduce, potrivit traditiei asiatice, o perioada mai linistita, in care dragostea si prosperitatea se vor face simtite.
Se crede ca Anul Sarpelui reprezinta o perioada benefica din punct de vedere financiar, mai ales pentru oamenii de afaceri, pentru liderii de opinie. Cele mai mari sanse de reusita le au persoanele care actioneaza in mod programat, avand in spate o analiza aprofundata a situatiei.
In schimb, sunt dezavantajate persoanele care se adapteaza greu la schimbari si cele care actioneaza sub impulsul de moment. Pentru a evita dezamagirile si esecurile, este foarte important ca orice decizie sa fie luata dupa o analiza serioasa asupra consecintelor faste sau nefaste pe care le poate avea. Precautia trebuie sa domine deciziile pe care le vom lua in acest an.
Cei nascuti in zodia Sarpelui sunt persoane inteligente, intelepte. Nativii sunt buni mediatori si oameni de afaceri priceputi. Ii conduc bine pe ceilalti si tind sa fie buni organizatori. Sunt motivati si hotarati sa reuseasca. Sunt afectuosi cu familia si cu prietenii lor, dar nu-si arata aceasta latura a personalitatii lor fata de colegi sau de partenerii de afaceri.
Personalitati din zodia Sarpelui: Kim Basinger, Randy Crawford, Bob Dylan, Greta Garbo, Art Garfunkel, Audrey Hepburn, Paul Hogan, Elizabeth Hurley, Carole King, Robert Mitchum, Mike Oldfield, Dorothy Parker, Brad Pitt, Paul Simon, Virginia Woolf, Pierce Brosnan, Casanova, Stephen Hawking, Sir Alexander Fleming, Mahatma Gandhi, Tony Blair, Feodor Dostoevski, Gong Li.
* * * Calendarul chinezesc
In calendarul chinezesc, fiecare an este reprezentat de unul dintre cele 12 animale care alcatuiesc un ciclu calendaristic: sobolanul, boul, tigrul, iepurele, dragonul, sarpele, calul, capra, maimuta, cocosul, cainele si porcul. Fiecarui semn i se asociaza, pe rand, si unul dintre cele cinci elemente fundamentale ale universului: lemnul, focul, pamantul, metalul, apa. Un tur complet al calendarului inseamna cinci cicluri a cate 12 ani, adica 60 de ani.
Calendarul se bazeaza pe observatii astronomice asupra fazelor lunii. Explicatia folosirii denumirii unor animale pentru desemnarea anilor se afla tot pe taramul legendei. Se spune ca, inainte de a parasi pamantul, Buddha a invitat toate animalele pentru a-si lua ramas bun de la acestea. Din nefericire, doar 12 si-au facut aparitia, iar, in semn de recunostinta, Buddha a decis ca fiecare an sa primeasca numele unui animal si cei nascuti in cursul anului respectiv sa mosteneasca cate ceva din particularitatile acelui necuvantator.
Dupa calendarul traditional chinezesc, insa, un an este considerat drept perioada in care Luna face 12 rotatii in jurul Pamantului, fiecare rotatie durand o luna.
Chinezii cred ca animalul care guverneaza anul de nastere are o puternica influenta asupra persoanei respective. „Acesta este animalul care ti se ascunde in inima”, spun ei.
* * * Sarbatoarea Primaverii
Anul Nou sau Sarbatoarea Primaverii este pe departe cea mai importanta sarbatoare chinezeasca, comparabila, ca semnificatie, cu Craciunul pentru occidentali. Datele sarbatorii variaza intre sfarsitul lunii ianuarie si inceputul lui februarie, determinate fiind de ciclurile Lunii. Atmosfera sarbatoreasca culmineaza in ultima seara a anului (revelionul) si in prima zi a primei luni (Anul Nou).
Sarbatoarea Primaverii are la chinezi o istorie de circa 4000 de ani.
Cu cateva zile inainte de inceperea petrecerilor, se face curatenie in casa, presupunandu-se ca astfel sunt „maturate” urmele de ghinion. Ferestrele si usile sunt vopsite si apoi decorate cu ornamente de hartie, dar si cu versuri care exprima fericirea, bunastarea si dorinta de a trai cat mai mult.
China este un stat multinational, in care conlocuiesc 56 de comunitati etnice. Fiecare nationalitate are traditii diferite in legatura cu Anul Nou, dar pentru toate nationalitatile masa din seara de Revelion, numita „Masa Reintregirii”, reprezinta un moment important pentru familie. Indiferent unde se afla, toti membrii familiei incearca sa se intoarca la casa parinteasca pentru a servi impreuna ultima masa a anului. Exista consemnari istorice potrivit carora chiar si cei pedepsiti cu inchisoarea erau eliberati pentru noaptea de Revelion, pentru a fi alaturi de familie.
In sudul Chinei, aceasta masa este foarte bogata, cuprinzand de obicei peste 10 feluri de mancare, cu semnificatii diferite. Branza de soia si pestele sunt simboluri ale bogatiei, crevetele roz – simbol al fericirii si insufletirii, stridiile uscate – simboluri ale bunastarii, salata de peste crud (yu sheng) – al norocului si prosperitatii, parul de inger (Fai-hai – preparata din alge de mare cu aspect de par, comestibil insa) – al prosperitatii, iar galustele fierte in apa (Jiaozi) – ale bunastarii in viata familiala.
Cel mai important fel de mancare este coltunasul. Coltunasul cu o moneda inauntru este pentru cel care o gaseste semn de noroc in anul ce vine. Miezul noptii este marcat de sute de focuri de artificii (in marile orase sunt interzise), despre care se crede ca alunga spiritele rele. Se spune, conform traditiei, ca primul barbat care reuseste sa aprinda „pocnitorile” are dreptul sa inceapa cel dintai munca la camp si ca, in anul ce vine, se va bucura de o recolta bogata. Se sta de veghe toata noaptea intrucat, conform traditiei, daca stai treaz in noaptea Anului Nou, vei trai mai mult.
In prima zi a Noului An, oamenii se imbraca cu haine noi, fac vizite rudelor si prietenilor sau primesc invitati. Ei isi adreseaza reciproc Xin Nian Hao („La Multi Ani!”). Dupa aceea, oaspetii sunt invitati sa serveasca bomboane, fructe si ceai. Sarbatoarea Primaverii se incheie cu Festivalul Lampioanelor.
Sursa: Agerpres