Asia celebreaza, azi, 31 ianuarie, intrarea in Anul Calului, prin traditionalele focuri de artificii si prin patronajul extraordinar al actritei franceze Sophie Marceau, care a cantat o piesa celebra a cantaretei Edith Piaf la televiziunea chineza. La sate si in marile orase de pe continentul asiatic, chinezii petrec aceasta zi in familie sau in temple, aceasta ocazie speciala fiind sarbatorita in estul si sud-estul Asiei, dar si in celelalte tari in care exista comunitati chinezesti.
Multi dintre ei, dintre care 245 de milioane de muncitori navetisti chinezi, au invadat garile si aeroporturile cu aceasta ocazie, calatorind in unele cazuri pe distante de cateva mii de kilometri cu trenul sau cu autocarul pentru a fi alaturi de cei dragi in aceste cateva zile libere.
Presedintele chinez Xi Jinping a citit mesajul sau oficial de Anul Nou din Mongolia interioara. „Va transmit tuturor si familiilor voastre urarile mele de sanatate si fericire”, a spus presedintele chinez, citat de agentia China Noua.
Succedandu-i cantaretei canadiene Céline Dion, actrita Sophie Marceau si-a prezentat la randul ei urarile de Anul Nou, joi seara, in fata celor peste 750 milioane de telespectatori chinezi, in cadrul unei gale grandioase, in timpul careia vedeta franceza a interpretat cantecul „La Vie en Rose” in duet cu Liu Huan, un star al muzicii pop chineze.
Gala de Revelion ocazionata de Anul Nou chinezesc, organizata de postul national de televiziune CCTV, reprezinta o veritabila institutie in sine inca din 1983. Timp de 24 de ani, sotia actualului presedinte chinez, Peng Liyuan, o cantareata de opera, a aparut in aceasta gala, la care a renuntat in cele din urma, cu putin timp inainte ca sotul ei sa ajunga in fruntea Partidului Comunist Chinez, in anul 2007.
Purtand o rochie lunga rosie – culoarea drapelului Chinei -, Sophie Marceau a executat cativa pasi de dans cu partenerul ei chinez, pe acordurile cu usoara tenta de jazz ale cantecului „La Vie en Rose”. „Faptul ca la 13 ani am facut un film precum «La Boum» sau, mai tarziu, «Fanfan», care vorbeau despre toate acestea, despre acest romantism putin inocent, corespunde unor lucruri care le sunt dragi”, a explicat actrita franceza, al carei semn este tocmai cel al Calului in astrologia chinezeasca.
Pentru editia 2014 a galei CCTV, Sophie Marceau a impartit afisul evenimentului cu inconturnabilul Jackie Chan, renumitul star al filmelor de arte martiale. In schimb, emblematicul rocker chinez Cui Jian, care a inspirat miscarea pro-democratie inabusita in sange in 1989, a fost indepartat de pe lista invitatilor.
La Beijing, cerul a fost brazdat la miezul noptii cu jerbe de artificii, iar locuitorii capitalei au iesit pe strazi pentru a aprinde petarde, lansate cu scopul de a alunga spiritele rele. La primele ore ale diminetii de vineri, orasul si-a regasit linistea, parasit de miile de muncitori veniti din provincii indepartate, care reprezinta o treime din totalul sau de 20 de milioane de locuitori.
Autoritatile din capitala chineza au limitat vanzarea de petarde in speranta de a reduce poluarea aerului care atinge, mai ales in timpul iernii, niveluri alarmante, potrivit cotidianului China Daily. Densitatea de particule de 2,5 microni in diametru (PM 2,5), cele mai nocive, a atins joi seara un nivel intre 140 si 160 micrograme pe metru cub, departe de varful de 1.000 micrograme inregistrat anul trecut in aceeasi perioada, dar care depaseste totusi cu mult recomandarea maximala de 25 micrograme fixata de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS).
Un spectaculos foc de artificii va avea loc, maine, 1 februarie, in portul din Hong Kong, iar un altul la Sydney, un oras din Australia cu o importanta comunitate chineza, unde va fi organizata, duminica, o parada la care vor lua parte 2.700 de persoane.
In China, Calul reprezinta in mod traditional loialitatea si energia. Este animalul cel mai popular din calendarul lunar dupa Dragon. Insa el este asociat in acest an cu lemnul, obtinandu-se astfel o combinatie exploziva, potrivit maestrilor in feng shui, care au prezis noi scandaluri si probleme si luni dificile pentru economiile din regiune. Precedentul an al Calului de lemn (1954) a fost marcat de testele nucleare americane si sovietice si de batalia de la Dien Bien Phu, care a reprezentat pentru Franta pierderea Indochinei.
Printre practicile stravechi de Anul Nou chinezesc se regaseste „hongbao”, o traditie ce consta in inmanarea de bani intr-un plic rosu rudelor si angajatilor. In acest an, aplicatia de chat pe mobil WeChat, care numara peste 600 milioane de utilizatori, permite expedierea unei sume de pana la 200 yuani intr-un „plic electronic”, a raportat China Daily.
Sursa: Mediafax