In demersul european de lupta impotriva produselor contrafacute, Autoritatea Nationala a Vamilor s-a alaturat ultimei campanii de constientizare, lansata de asociatia franceza Comité Colbert, formata din 75 de companii de lux, si de Vama Franceza. Campania consta in expunerea de postere in principalele puncte turistice – inclusiv cele din Maramures, in aeroporturi si alte locuri cu vizibilitate maxima pentru cetateni.
Autoritatea Nationala a Vamilor din Romania s-a alaturat ultimei campanii de lupta impotriva produselor contrafacute declansata de asociatia Comite Colbert si Vama Franceza. Astfel, in aeroporturi, puncte turistice si alte locuri cu vizibilitate maxima au fost postate postere in limba romana.
In versiunea in limba romana a posterelor antipiraterie a fost inserat: „Detinerea in vederea comercializarii de produse contrafacute se pedepseste cu inchisoare pana la 3 ani sau cu amenda pana la 150 000 lei”. Incepand din anul 2008, vamesii romani au confiscat marfuri contrafacute in valoare de peste 170 de milioane de euro.
In 2008 au fost peste 400 de cazuri in care au fost confiscate marfuri contrafacute in valoare de peste 41 de milioane de euro, in 2009 valoarea marfurilor contrafacute conficate a crescut pana la peste 91 de milioane de euro, fiind semnalate peste 500 de cazuri.
Anul trecut, numarul cazurilor depistate a depasit 600, insa valoarea marfurilor confiscate a scazut la 28 de milioane de euro, iar in acest an, pana la sfarsitul lunii trecute au fost depistate 455 de cazuri in care au fost confiscate marfuri in valoare de aproape 10 milioane de euro.
Motivele exploziei de marfuri contrafacute si pirat constau, conform vamesilor din UE (Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica a estimat ca, la nivel international, comertul cu marfuri contrafacute si pirat reprezenta in 2007 peste 250 miliarde de USD, mai mult decat suma PIB-urilor a 150 de economii), in profiturile foarte mari obtinute de cei implicati in contrafacere si piraterie comparativ cu riscul scazut pe care il implica aceasta activitate.
Una dintre cele mai grave consecinte ale punerii pe piata a marfurilor pirat o reprezinta cresterea riscului la care sunt expusi cetatenii, bunurile contrafacute putand fi periculoase pentru sanatatea si securitatea acestora.
Conform legii, bunurile contrafacute retinute de Autoritatea Nationala a Vamilor pot fi distruse sau, in functie de natura lor, predate gratuit catre institutii din domeniul ocrotirii sociale, organizatii sau asociatii nonprofit cu caracter umanitar, asociatii ori cluburi sportive, institutii de invatamant sau persoane fizice care au avut de suferit de pe urma dezastrelor, daca exista acordul scris al titularului dreptului si daca sunt marfuri apte pentru consumul sau uzul persoanelor fizice, cu conditia de a nu fi comercializate.
Sursa: Catalin Vischi