Vezi VIDEO
Sutele de maramureseni care ar avea nevoie de tratament pentru a se lasa de fumat mai au de asteptat pana sa-si primeasca medicamentele. Reprezentantii Spitalului de Pneumoftiziologie (TBC) Baia Mare spun ca au ramas de mai bine de cinci luni fara medicamente. Ministerul Sanatatii le-a promis ca in cel mult o luna li se vor aloca fonduri in acest sens. In cele cinci luni de la intreruperea programului “Stop Fumat” aproape 400 de maramureseni s-au adresat spitalului TBC pentru a renunta la tigari.
Programul national “Stop Fumat”, lansat in urma cu doi ani, a fost intrerupt din luna mai din lipsa de fonduri. Reprezentantii spitalului TBC din Baia Mare spun ca de la intreruperea programului, in fiecare zi cate 5-10 pacienti le-au calcat pragul cabinetului, numarul ajungand la aproximativ 400 de pacienti trecuti pe lista de asteptare.
“Aprovizionarea cu medicamente a fost foarte dificila. Din primavara, din luna mai nu am mai primit medicamentele de la minister. Totusi, am primit o informatie mai optimista, aceea ca din luna noiembrie programul va fi reluat”, a declarat medicul pneumolog Lucia Osan, director medical al spitalului TBC Baia Mare.
Oficialii Spitalului de Pneumoftiziologie au mentionat ca pana la sfarsitul lunii noiembrie fumatorii, care nu sunt deloc putini, vor putea din nou sa primeasca tratamentul necesar.
“Sunt zile cand vin si 5-10 persoane sa ne ceara ajutorul. Printre acestia sunt si pacienti de-ai nostri carora, la externare, le recomandam abandonarea fumatului si sunt interesati de acest program”, a adaugat medicul pneumolog Osan.
Anul trecut, numarul maramuresenilor care s-au adresat medicilor pentru a li se prescrie medicamente care sa-i ajute sa renunte la fumat s-a dublat. Daca la infiintarea centrului antifumat, in 2008, au fost inregistrati 400 de pacienti, un an mai tarziu numarul celor acre au solicitat ajutorul specialistilor a ajuns la 627, iar de la inceputul lunii ianuarie pana in luna aprilie, cand programul a fost intrerupt din lipsa fondurilor, 330 de fumatori au trecut pragul cabinetului “Stop Fumat”.
Incepand din luna mai, alti aproximativ 400 de maramureseni s-au interesat de tratamentul antifumat. Medicii spun ca din luna noiembrie vor primi trei tipuri de medicamente, care vor fi administrate pe o perioada de doua luni, dupa aceasta perioada, in caz de nevoie, pacientii vor trebui sa-si continue tratamentul din propriul buzunar.
Sursa: Adina Timis