Vezi VIDEO
Fostul primar al municipiului Baia Mare, Cristian Anghel s-a intalnit astazi, 1 mai cu reprezentantii mass-media cu cateva ore inainte de a ajunge din nou dupa gratii, avand in vedere ca astazi, 1 mai, ii expira cele 30 de zile de intrerupere a executarii pedepsei cu inchisoarea. Intalnirea a avut loc dupa exact 17 ani, de cand Anghel a ajuns la conducerea Primariei Baia Mare. Acesta a rememorat intregul “film” derulat pana la condamnarea sa la inchisoare. Totodata, Anghel a dezvaluit si urmatorii pasi pe care-i va parcurge pentru a-si dovedi nevinovatia. Pe de alta parte, Cristian Anghel a dezvaluit ca, dupa calculele sale, ar trebui sa stea inchis pana cel tarziu, in luna ianuarie 2011. Cel mai devreme, acesta ar putea fi eliberat in septembrie.
“Aniversare nefericita” pentru fostul primar al municipiului Baia Mare, Cristian Anghel. In 1 mai 1993, acesta a ajuns in functia de primar al orasului. Dupa exact 17 ani, Cristian Anghel a organizat o intalnire cu presa locala, insa nu pentru a vorbi despre acest moment, ci despre cazul condamnarii sale la inchisoare. Intalnirea a avut loc exact cu cateva ore inainte de a ajunge din nou dupa gratii.
“Filmul” condamnarii
Momentul a fost unul emotionant pentru fostul edil, care a vorbit in primele minute cu vocea gatuita de emotie si cu lacrimi in ochi. “Din pacate pentru mine, astazi e o aniversare nefericita, deoarece la 1 mai am fost numit primar. De ce a fost organizata la PNL? Pentru ca sunt membru PNL si acest drept poate sa mi-l ia doar Biroul Politic Central. E prima mea conferinta dupa 17 martie”, a explicat Cristian Anghel, care a tinut sa le multumeasca celor prezenti, dar si familiei, colegilor si prietenilor ca i-au stat alaturi.
Discursul fostului edil a depasit treptat emotiile aferente acestei intalniri, iar acesta a recapitulat intregul film care s-a derulat pana la condamnarea sa la inchisoarea, prin sentinta pronuntata de Curtea de Apel Cluj in 17 martie.
Acesta a adaugat ca prima cale extraordinara de atac la care s-a recurs a fost acea contestatie in anulare, deoarece a fost cea mai rapida modalitate de atac. Un alt argument invocat a fost si faptul ca “la 10 martie la rejudecarea cauzei, inculpatul prezent nu a fost ascultat, iar ascultarea acestuia este obligatorie. Litera E din codul de procedura penala precizeaza ca, atunci cand se judeca recursul si se admite acest recurs, si se caseaza cele doua sentinte anterioare care imi erau favorabile, instanta era obligata sa ma asculte, ca sa am posibilitatea sa ma apar, nici avocatii mei si nici eu nu am stiut ca in 10 martie se face si rejudecarea”.
“Cred din ce in ce mai putin in justitia romana”
La randul sau, avocatul lui Anghel, unul dintre aparatorii acestuia, Ion Blajan s-a aratat dezamagit de justitia din Romania si a precizat ca “am crezut si cred in justitia romana, din pacate dupa 17 martie din ce in ce mai putin”. Acesta a declarat ca s-a implicat in acest caz si pentru ca intre el si Cristian Anghel exista de 20 de ani “o relatie umana si emotionala”.
Ion Blajan a mai spus ca dosarul este unul voluminos, iar activitatea aparatorilor una dificila, in contextul in care sunt in situatia de a apara “o speculatie”. De altfel acesta a adaugat ca judecatorii lucreaza dupa codul de procedura penala a lui Nicolae Ceausescu, cu diferenta ca acesta a fost intre timp “altoit, modificat, rasucit”. “Va ingroziti la cate modificari exista in el. Avem trei coduri penale aprobate prin lege si nici unul intrat in vigoare”, a mai explicat Ion Blajan.
Cristian Anghel – un studiu de caz in Romania
Cristian Anghel a prezentat apoi urmatoarele demersuri pe care le va face pentru a-si dovedi nevinovatia. Acesta a declarat ca asteapta ziua de 28 mai, pentru a vedea daca este admisa la Inalta Curte de Casatie si Justitie, cererea de stramutare in cazul contestatiei in anulare.
“Exista varianta de a nu aproba stramutarea si ramanem in situatia de azi sau se aproba stramutarea si atunci decizia din 29 aprilie este desfiintata de drept. Aproband stramutarea, instanta fixeaza un termen si o instanta din tara, unde va trimite cazul”. De asemenea, saptamana viitoare se doreste finalizarea cererii de revizuire a dosarului, in care vor fi invocate “fapte si probe sau imprejurari ce nu au fost prezentate in cursul urmaririi penale, sau nu sunt in dosar si ar fi putut influenta decizia Curtii de Apel”
Fostul primar a amintit si de interventia la Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO), declarand ca documentatia a fost inregistrata in 28 aprilie. Anghel spune ca procedura CEDO poate dura o luna , doua sau chiar ani de zile, insa afirma ca vrea sa dovedeasca faptul ca nu este drept ce i s-a intamplat.
Un lucru este cert, a precizat Anghel: cazul Cristian Anghel va fi studiu de caz in Romania.
Fostul edil a mai spus ca, in mod normal, va trebui sa petreaca in Penitenciarul de la Gherla, 21 de zile, pentru ca e nevoie sa se parcurga una din etapele obligatorii: carantina, dupa care ar trebui sa revina la Penitenciarul din Baia Mare, acolo unde crede ca va fi supus unui regim de pedeapsa semideschis.
Eliberat din inchisoare cel tarziu in ianuarie 2011
Anghel recunoaste ca a facut si calcule pentru a vedea cat va petrece dupa gratii. Concluzia a fost ca ar putea sa fie eliberat in ianuarie 2011, cel mai tarziu, iar cel mai devreme, in septembrie. Asta pentru ca, dupa 24 august, cand implineste 60 de ani, o zi de detentie va echivala cu patru zile de incarcerare. De asemenea, acesta spera sa beneficieze si de alte facilitati.
La doua zile se considera trei petrecute dupa gratii, daca ai o lucrare publicata, si ar mai fi doua variante cu realizarea de munca remunerata sau neremunerata. La cea neremunerata, “recompensa” este mai mare, asa ca fostul primar se gandeste sa se implice intr-o astfel de activitate.
Cristian Anghel a mai declarat ca este convins ca va ramane la fel de puternic, mai ales ca si-a gasit refugiul in credinta in Dumnezeu. Acesta a recunoscut ca a citit din Sfanta Scriptura si ca obisnuieste sa citeasca psalmi si sa se roage in fiecare dimineata si seara. El a adaugat ca in inchisoare nu se va da inapoi nici atunci cand va fi vorba sa joace fotbal cu ceilalti detinuti, mai ales ca a avut sprijinul moral al acestora si s-a bucurat de respect din partea lor.
Sursa: Camelia Tocaci