![]() |
![]() |
La 99 de ani de la nasterea “monahului de la Rohia”, in mai multe lacasuri de cult din Maramures s-au organizat manifestari in cadrul celei de-a 13-a editii a Zilelor Culturale Nicolae Steinhardt. La Manastirea Rohita a avut loc in aceste zile o scoala de pictura, iar la Manastirea “Sfanta Ana” Rohia, in seara zilei de 29 iulie a fost savarsita slujba parastasului la mormantul parintelui Nicolae Steinhardt. Evenimentul a culminat astazi, 30 iulie, la Catedrala Episcopala “Sfanta Treime” din Baia Mare, cu lansarea altor trei volume din cadrul Integralei Nicolae Steinhardt.
Preoti, oameni de cultura si credinciosi au fost prezenti astazi, 30 iulie, la Catedrala Episcopala “Sfanta Treime” din Baia Mare, acolo unde s-au incheiat manifestarile organizate in cadrul Zilelor Culturale Nicolae Steinhardt. Cu aceasta ocazie a fost vernisata o expozitie de icoane realizate in aceste zile la Manastirea Rohita, lacas de cult unde s-a derulat o scoala de pictura a grupului de iconari “Sfantul Ioan Damaschin”, coordonata de pictorul Sorin Albu, asistent universitar la Universitatea de Arta si Design din Cluj Napoca.
“Lucrarile au fost realizate de 40 de pictori si au fost expuse aici, la Catedrala Episcopala Sfanta Treime unde vor ramane pana la sarbatoarea Sfintei Marii”, a declarat arhimandritul Macarie Motogna, secretarul Fundatiei Nicolae Steinhardt.
Tot astazi, la Catedrala Episcopala au fost lansate alte volume din Integrala Nicolae Steinhardt.
“Este vorba despre „Eseu despre o conceptie catolica asupra iudaismului. Iluzii si realitatile evreiesti”, „Geo Bogza, un poet al Efectelor, Exaltarii, Grandiosului, Solemnitatii, Exuberantei si Patetismului”, „Escale in timp si spatiu”. Cu aceste trei carti s-a ajuns la tiparirea primelor zece volume din Opera Integrala”, a mai spus arhimandritul Macarie Motogna.
In cadrul evenimentului au mai fost lansate si cartile: „Transfigurare”, apartinand lui Virgil Bulat, fost vicepresedinte al Fundatiei Nicolae Steinhardt, si „Materiale si tehnici de reprezentare in arta iconografica contemporana”, scrisa de Sorin Albu, cel care este si coordonatorul scolii de pictura din cadrul Zilelor Nicolae Steinhardt.
Referindu-se la evenimentul de astazi, arhiereul vicar al Episcopiei Ortodoxe a Maramuresului si Satmarului, PS Justin Sigheteanu, a tinut sa mentioneze ca “biserica a fost intotdeauna liantul, cea care a promovat, creat si protejat cultura cand ea nu era pretuita pe propria sa masura”.
Zilele Culturale Nicolae Steinhardt s-au desfasurat in perioada 19-30 iulie. Ieri seara, 29 iulie, in ziua in care s-au implinit 99 de ani de la nasterea “monahului dela Rohia”, la mormantul parintelui Nicolae a fost savarsita slujba parastasului de catre mitropolitul Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului, IPS Andrei si arhiereul vicar al Episcopiei Ortodoxe a Maramuresului si Satmarului, PS Justin Sigheteanu.
Sursa: Camelia Tocaci