Vezi VIDEO
Promisiunea Ministerului Sanatatii cu privire la deblocarea de posturi in spitalele din tara ramane una nerealizabila, in cele mai multe situatii. Angajarile in spitale pot fi decise doar de managerii unitatilor sanitare, in functie de bugetul pe care il au la dispozitie. Numai ca banii sunt la limita, astfel incat directorii nu-si permit cheltuieli suplimentare cu personalul.
Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a promis sindicalistilor din sanatate, inca din toamna anului trecut, deblocarea a peste 1.100 de posturi la nivel national. Numarul e unul insuficient in conditiile in care plecarile masive din sistem par sa nu se mai termine. Situatia e una similara la nivelul intregii tari, in majoritatea spitalelor inregistrandu-se deficit de personal. Cel mai rentabil pentru directori e sa angajeze medici, pentru ca activitatea prestata e decontata de Casa de Asigurari de Sanatate. In schimb, lipsa de asistenti medicali, infirmiere sau personal TESA ramane greu de acoperit.
„Ca si in restul tarii, si in spitalele din Maramures sunt aceleasi probleme si bineinteles in primul rand e nevoie de medici, pentru ca ei sunt cei care furnizeaza serviciile medicale si sunt aducatori de venituri in contractele cu Casa de Asigurari, care e principalul finantator”, a declarat directorul adjunct al Directiei de Sanatate Publica Maramures, Carmen Sima.
Totusi, cand vine vorba de angajari, managerii trebuie sa fie atenti la fiecare leu cheltuit, pentru ca legea permite alocarea a 70% din buget pentru cheltuielile de personal. In cele mai multe cazuri banii sunt insa insuficienti, astfel incat directorii nu-si vor permite sa aduca salariati in plus, desi nevoile sunt mari.
„Spitalele pot solicita ordonatorilor de credite, respectiv consiliul judetean si consiliilor locale, in conditiile aprobarii bugetului ordonatorului principal de credite, deblocarea de posturi in regim de 1:1. Conditia este si numarul de posturi si limitele bugetului aprobat si bineinteles structura de personal sa fie in concordanta cu nevoile fiecarui furnizor care sunt diferite, de la caz la caz. Sunt in curs de derulare procedurile si de aprobare de bugete, de impartire pe unitati, sa speram ca pana in luna mai, cand se vor promova si actele normative promise de Ministerul Sanatatii, lucrurile se vor limpezi”, a adaugat Carmen Sima.
Deblocarile de posturi au fost anuntate de oficialii din Ministerul Sanatatii inca de la finele lunii noiembrie 2013, atunci cand sindicalistii Sanitas au amenintat ca intra in greva generala. Protestatarii au suspendat la acel moment conflictul de munca, aratandu-se multumiti de faptul ca se vor putea face circa 1.100 de angajari, numarul fiind insa unul insuficient, daca e raportat la cele 400 de spitale din tara si la nevoile de personal.
Sursa: Camelia Tocaci