Vezi VIDEO
Ministrul Afacerilor Interne, Radu Stroe, a evitat un raspuns in privinta deblocarii posturilor in serviciile politiei locale, care au fost infiintate la nivelul mai multor localitati maramuresene, dar care functioneaza greoi din lipsa de personal. Prezent zilele trecute in Baia Mare, oficialul Guvernului a recunoscut ca se impune o suplimentare a fortelor de ordine in orase si in comune, insa a pasat responsabilitatea angajarilor spre Ministerul Dezvoltarii Regionale.
La nivelul municipiului Baia Mare, politia locala functioneaza, in prezent, cu 30% din necesarul de personal. Minusul este de aproximativ 40 de angajati la ordine publica, iar asta in ciuda faptului ca municipalitatea dispune de fondurile necesare pentru asigurarea salariilor. Problema e la Agentia Nationala a Functionarilor Publici, care refuza sa deblocheze posturile unice. Aceeasi situatie exista si in sistemul de invatamant, gradinitele si cresele din municipiu ducand lipsa de personal calificat.
“Nu putem sa facem ordine publica pe un schimb, cu doua echipaje de politie, cu sase politisti pe un schimb, intr-un oras cu 150.000 de locuitori. Posturile sunt blocate si dorinta noastra e ca Guvernul sa ia atitudine si sa se faca masurile legale pentru ca in astfel de domenii sa se poata debloca posturile, sa se poata face angajari”, a declarat primarul Baii Mari, Catalin Chereches.
Edilul baimarean a subliniat faptul ca este vorba de posturi cheie, in domenii importante, unde nici calculatoarele si nici masinile nu pot suplimenta lipsa de personal. El a atras atentia ca ministrul Afacerilor Interne, ca lider politic, trebuie sa sprijine autoritatile locale, deoarece politia locala si cea nationala nu pot sa existe una fara de cealalta.
Raspunsul lui Radu Stroe este, insa, unul sec: “Eu nu mai sunt si ministrul Administratiei, Administratia e in alta parte, e la Ministerul Dezvoltarii Regionale… Eu trebuie sa raspund pentru politia nationala”.
O alta problema ridicata de administratia municipiului Baia Mare este cea a cotelor de combustibil asigurate pompierilor, politiei si Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta, in contextul in care Curtea de Conturi a criticat faptul ca autoritatile au alocat fonduri pentru acoperirea minusurilor in perioadele in care respectivele institutii aveau bugetele pe zero.
„Pentru noi conteaza sa isi faca treaba 30 de zile intr-o luna, nu doar 15 zile cat le ajunge benzina. Chestiunile acestea au fost facute in mod legal de catre Consiliul Local, dar exista interpretari ale celor care vin in control – spre exemplu ale celor de la Curtea de Conturi -, care considera ca daca Guvernul Romaniei, respectiv MAI, isi asuma aceasta activitate, ei trebuie sa o sustina in integralitate”, a explicat Chereches.
Inconvenientele legate de cota insuficienta de combustibil i-au fost detaliate ministrului Radu Stroe si de catre reprezentantii institutiilor care asigura interventiile de urgenta si care, in multe situatii, sunt nevoiti sa cerseasca bani pentru a permite continuarea activitatii in teren.
“Va trebui sa gasim o solutie si ea se poate gasi prin insusi faptul ca situatia de urgenta trebuie calificata si constatata ca atare de catre institutiile statului – de la prefect pana la toate celelalte structuri -, si in acel moment nici Curtea de Conturi , nici Curtea de la Haga nu va putea spune nimic ca Primaria Baia Mare sau primaria nu stiu care da 20 de litri de motorina sa mearga autospeciala de la ISU sa stinga incendiul”, a comentat Stroe.
Solicitarea autoritatilor din Baia Mare e aceea ca guvernantii sa clarifice legislatia, astfel incat sa nu mai existe diferite variante de interpretare la alocarea de fonduri pentru combustibil. Asta cu atat mai mult cu cat se pot face calcule privind necesarul lunar pe care il au unitatile de urgente si sa se evidentieze, astfel, cuantumul sprijinului financiar care poate veni din partea autoritatilor locale si judetene.
Sursa: Larisa Cordea