Vezi VIDEO
Scandalurile din ultimele zile din sistemul de invatamant au urgentat adoptarea Codului de Etica despre care se vorbeste de mai multa vreme. Astfel, din vara acestui an, dascalii care predau in scolile din Romania ar urma sa isi desfasoare activitatea in baza unui cod de norme morale, care va cuprinde norme de conduita, valori si principii care trebuie respectate de catre dascali, dar si raspunderile pe care le au acestia.
Codul de Etica al profesorilor a fost elaborat pe baza Legii Educatiei Nationale, de catre Consiliul National de Etica, in urma cu mai bine de un an de zile. Reprezentanti ai inspectoratelor scolare, reprezentanti ai parintilor, ai ONG-urilor, dar si ai organizatiilor sindicale au contribuit la elaborarea acestuia. Dupa intrarea in vigoare, acesta va functiona ca un set de norme de deontologie profesionala si va trebui sa fie asumat de catre fiecare dascal din sistemul de invatamant.
“La nivel national functioneaza un Consiliu National de Etica – a propus un proiect de Cod de Etica, deontologie profesionala pentru cei care lucreaza in sistemul de invatamant. Ce reprezinta codul acesta? Un angajament moral al celor care lucreaza in sistemul de invatamant fata de colegi, fata de elevi, fata de cei pe care ii educa, fata de parinti, fata de comunitatea locala pentru care presteaza serviciul educational. Deci reglementarile sunt de natura morala, valorica, axiologica si cei care vor lucra in sistemul de invatamant vor trebui sa si-l asume”, a explicat purtatorul de cuvant al ISJ Maramures, Pavel Filip.
Proiectul actual privind Codul de Etica stipuleaza modul in care trebuie sa se comporte profesorii in relatie cu ceilalti dascali, elevii, dar si parintii. Totodata, setul de reguli aduce in discutie si alte principii si valori care trebuie respectate de catre profesori, dar si lucrurile care le sunt interzise acestora. Cu toate astea, Codul de Etica nu prevede alte sanctiuni pentru profesorii care incalca aceste dispozitii fata de cele cuprinse in Legea Educatiei Nationale.
„In momentul de fata, proiectul nu prevede sanctiuni. Sanctiunile sunt in Legea Educatiei Nationale pentru abaterile de la normele si reglementarile legale privind activitatea la clasa, relatiile cu parintii, relatiile cu terte persoane din sistemul de invatamant. Nu o sa fie usor pentru cei care lucreaza in sistemul de invatamant sa il aplice in totalitate, pornind de la premisa ca natura umana este diversa, la nivelul sistemului de invatamant lucreaza sute de mii de persoane, de la personal didactic, personal didactic auxiliar si nedidactic”, a mai aratat Pavel Filip.
Sanctiunile prevazute in Legea Educatiei Nationale pornesc de la observatia scrisa si pot ajunge pana la desfacerea disciplinara a contractului individual de munca. Reprezentantii ISJ Maramures atrag atentia insa ca proiectul ar putea suferi modificari, in urma presiunilor facute de mass-media in ultima perioada.
Oficialii din Ministerul Educatiei au anuntat ca introducerea Codului de Etica ar putea fi facuta din data de 15 iunie, dupa aprobarea lui prin ordin de ministru.
Sursa: Gabriela Kuhajda