Unul din cele mai ample cazuri de trafic de persoane din istoria Cehiei, in care au fost implicati si cetateni romani, exploatati in conditii de sclavie de catre companii forestiere aflate in proprietatea statului ceh, a fost raportat in Germania, iar politia romana ancheteaza informatiile, scrie ziarul Pravo, citat astazi, 28 iulie, de CTK. Cu toate acestea, politia ceha nu demarat proceduri de urmarire penala. ‘Noi strangem informatii, evaluam si analizam aceste fapte noi, dar nu am lansat inca proceduri de urmarire penala’, a declarat pentru Pravo purtatorul de cuvant al Echipei de politie insarcinata cu descoperirea criminalitatii organizate din Cehia, Petr Hantak. El a adaugat ca din acest motiv nu poate oferi nicio informatie despre caz.
Abuzul teribil asupra muncitorilor straini a inceput in piata vietnameza Sapa din Praga in 2009, cand mediatori ai fortei de munca au oferit barbati si femei din Vietnam pentru a fi pregatiti sa munceasca pentru compania forestiera de stat Lesy Ceske Republiky (LCR).
‘Parea credibil, dar contractele pe care le-au semnat erau in limba ceha, iar interpretilor nu le-au fost aratate. In plus, era vorba de contracte de formare profesionala, conform carora muncitorilor urma sa li se plateasca 500 de coroane pentru plantare de copaci’, a declarat avocata Stepanka Mikova, descriind prima actiune de recrutare.
Ea impreuna cu alti avocati reprezinta peste 100 de persoane care au depus plangere, ceea ce reprezinta doar o zecime din cei 1.500 – 2.000 de straini care au muncit in regim de sclavie in Cehia, conform Ministerului ceh al Muncii. Cei 100 de reclamanti cer banii promisi si pedepsirea persoanelor care i-au maltratat timp de mai mult de un an si se asteapta ca altii sa se alature actiunii.
Recrutarile au continuat, astfel incat cetateni bulgari, mongoli, romani, slovaci, ucraineni si vietnamezi au lucrat in paduri din Cehia, relateaza in continuare ziarul citat. Ei au lucrat in locuri separate si nu si-au putut impartasi experienta, dar au marturisit ca traiau in conditii ingrozitoare.
‘Stim din marturiile lor ca erau infometati. Uneori primeau orez si unele alimente de baza. Multi adunau ceea ce gaseau in padure. Unii au sustinut chiar ca au mancat frunze de pelin’, a relatat Mikova.
‘Unii erau amenintati violenta fizica si eliminarea. Acum am aflat ca cei care ii supravegheau erau inarmati tot timpul. Cand unul din muncitori s-a ranit cu un joagar, el nu a fost deloc tratat’, a adaugat avocata.
Cei care nu mai puteau lucra din cauza unei rani, erau pur si simplu dusi la granita si lasati fara niciun fel de ajutor, adauga Pravo.
Cu toate acestea, LCR respinge orice responsabilitate pentru straini. ‘Ne dam seama ca situatia este serioasa si ca trebuie rezolvata pentru viitor, chiar daca muncitorii nu au nicio relatie contractuala cu Lesy CR’, a declarat purtatorul de cuvant al companiei Zbynek Boublik, in luna martie, potrivit Pravo. Ziarul remarca faptul ca la peste trei luni de la aceasta declaratie situatia este aceeasi.
Recrutarea celor care muncesc pentru LCR este intermediata de Less & Forrest, ai carei subcontractori sunt agentii si firme mai mici, dintre care unele au fost deposedate de licenta intre timp, explica Pravo.
‘Organizatiile si organismele de control au puteri extinse in descoperirea, verificarea, penalizarea si redresarea situatiei’, a declarat Josef Svoboda, de la LCR, citat de Pravo.
Potrivit ziarului ceh, romanii recrutati continua probabil sa faca munca de sclavi in Muntii Sumava. Dar Svoboda sustine ca societatea nu detine nicio informatie despre vreo persoana din Romania care lucreaza in Sumava in acest moment.
Sursa: Agerpres