Vezi VIDEO
Directia pentru Sport Maramures (DSJMM) si-a analizat activitatea in anul 2009. De la bun inceput, analiza s-a asezat sub un semn nefast, de parca neagra criza financiara care musca din bugetele cluburilor fara mila nu ar fi fost de ajuns… „Am invitat la sedinta reprezentanti ai Institutiei Prefectului, ai Consiliului Local si ai Primariei, ai Consiliului Judetean, care nu ne-au onorat cu prezenta. Ne demonstreaza ca exista alte domenii prioritare ca interes” a marturisit directorul DSJMM, Corneliu Savoiu. Intre timp, la sedinta a descins consilierul judetean Gabriel Zetea, salvand (partial) reputatia autoritatilor locale, precum golul de onoare in fotbal… Dar indiferenta autoritatilor locale fata de sportul baimarean si maramuresean a fost probata in timp in repetate randuri, absenta de la intrunirea DSJ-ului nefacand altceva decat sa intareasca impresia (sau e deja convingere?!) ca sportul le foloseste politicenilor doar in campaniile electorale.
Principalele obiective care au stat la baza activitatii DSJMM in 2009 au fst organizarea si dezvoltarea structurilor sportive, promovarea sportului de performanta, precum si promovarea tolerantei si a fair play-ului si combaterea violentei in sport.
„In ceea ce priveste sportul de performanta, pot sa va spun ca – in comparatie cu anii trecuti – in competitii oficiale (nationale, europene, balcanice, mondiale, cupe mondiale si olimpiada). In competitiile oficiale internationale, sportivii din Maramures au obtinut 11 medalii de aur, 16 medalii de argint si 23 de medalii de bronz. Este normal sa precizam faptul ca, in obtinerea acestor medalii, spre regretul nostru, majoritatea au fost obtinute la ramuri de sport neolimpice. Probabil ca avem probleme serioase la nivelul judetului in ceea ce priveste activitatea sportiva de performanta la nivelul seniorilor, in primul rand datorita problemelor economice. Si inca nu ne-a ajuns varful de lance, deoarece, dupa parerea mea, problemele de finantare abia de acum o sa inceapa sa apara. Si deja avem semnale. In competitiile interne, avem 481 de medalii: aur 147, argint 159 si bronz 175. Ce este foarte important: numarul de medalii care s-a obtinut si in 2009 pe categorii de varsta este mai mare spre categoriile mici. Cel mai mare numar de medalii in competiile nationale le avem la juniori I” a declarat Corneliu Savoiu.
Remus Catricicau, de la CS Stiinta – Dragonul Baia Mare, cu un titlu de vicecampion european, doua medalii de argint la Cupa Europei, doua medalii de bronz cu echipa la Cupa Campionatul Mondial, este sportivul maramuresean cu cele mai importante rezultate in 2009.
MEDALII NATIONALE
– au fost cucerite 481 de medalii la 21 de ramuri sportive: 147 de aur, 159 de argint si 175 de bronz
Distributia pe categorii de varsta
50 – copii
67 – juniori III
122 – juniori II
139 – juniori I
32 – tineret
71 – seniori
Topul ramurilor sportive medaliate national
I. orientare (173 medalii)
II. inot (87)
III. karate kyokushin (39)
Topul cluburilor medaliate national
I. CSM Baia Mare (119 medalii)
II. LPS-CSS Baia Mare (91)
III. CSS Baia Sprie (67)
MEDALII INTERNATIONALE
– au fost cucerite 50 de medalii: 11 de aur, 16 de argint, 23 de bornz
Distributia pe categorii de varsta
11 – juniori II
17 – juniori I
4 – tineret
18 – seniori
Topul ramurilor sportive medaliate international
I. taekwon-do ITF (17 medalii)
II. orientare (11)
III. culturism si fitness (7)
Topul cluburilor medaliate international
I. CS Stiinta – Dragonul Baia Mare (17)
II. CSS Baia Sprie (12)
III. CSM Baia Mare (9)
CALENDARUL SPORTIV JUDETEAN PE 2009
8 competitii – etape judetene ale Campionatelor Nationale;
190 competitii locale, judetene si interjudetene;
8 competitii internationale: Cupa Primaverii (gimnastica ritmica), Cupa Nordului (judo), Trofeul Maramures (handbal feminin), Cupa Extrem (handbal masculin si feminin), Cupa Minaur (handbal masculin) si Memorialul „Gheorghe Demeca” (inot);
CALENDARUL SPORTIV JUDETEAN PE 2010
9 competitii la nivel zonal si national;
69 competitii judetene – „Sportul de Performanta”;
70 actiuni – „Sportul pentru Toti”;
54 competitii scolare;
La capitolul „Intretinere, functionare si dezvoltarea bazei materiale sportive”, directorul Savoiu a mentionat ca nu se poate lauda decat… cu jumatate de gura: „In baza proiectelor pe care le-am intocmit cu multi ani in urma, am reusit sa demaram si sa finalizam lucrarile de reperatii capitale la sala polivalenta; avem demarate lucrarile de reparatii capitale la bazinul olimpic. Necazul este ca, pentru acest an, desi documentatia pe care am depus-o la Autoritatea Nationala pentru Tineret si Sport a fost completa si, zicem noi, destul de convingatoare, in acest an nu am primit absolut niciun leu pentru continuarea lucrarilor. Am inaintat de asemenea documentatia necesara pentru reabilitarea Hotelului Sport”.
LUCRARI REALIZATE IN 2009
Sala polivalenta (812.000 lei)
– refacere hidroizolatie acoperis
– lucrari de montare a izolatiei termice
– finalizarea lucrarilor de montare a tamplariei
– dotarea salii cu tabela electronica noua si modernizarea instalatiei de sonorizare
– zugraveli interioare
Bazinul olimpic (1.116.000 lei)
– inlocuirea tamplariei metalice cu tamplarie de aluminiu si geam termopan
– montarea izolatiei termice pe exterior
– lucrari partiale de hidroizolatie a acoperisului
– modernizarea si repararea vestiarelor, grupurilor sanitare, saunei si instalatiei de incalzire
Terenul de rugby (72.000 lei)
– refacerea suprafetei de joc (drenaj, gazon)
– instalatie irigare automatizata ingropata
– renovare si extindere vestiar rugby
Sursa: Ramona-Ioana Pop