Vezi VIDEO – Amintiri de argint olimpic
Vezi VIDEO – Amintiri cu Rodica Dunca
Rodica Dunca este medaliata cu argint la Jocurile Olimpice din Moscova, 1980. Facand echipa cu Nadia Comaneci, Dumitrita Turner, Melita Ruhn, Emilia Eberle si Cristina Grigoras, Rodica Dunca a urcat pe a doua treapta a podiumului la gimnastica artistica, un sentiment care – marturiste Rodica Dunca azi, cand incep Jocurile Olimpice de la Londra – este mai presus de exprimarea in cuvinte. La individual compus, Rodica Dunca a luat locul 7. Privind in urma, fost gimnasta admite ca participarea la Jocurile Olimpice reprezinta punctul culminant din viata oricarui sportiv si ca Nadia Comaneci a reprezentat pentru ea nu numai motivul pentru care s-a apucat de gimnastica, dar si o colega de echipa de la care a invatat foarte mult.
• „Cred ca orice sportiv de inalta performanta asta isi doreste: sa ajunga la olimpiada”
– Aveai 15 ani si ai aflat ca mergi la Jocurile Olimpice. A trecut ceva timp, dar iti amintesti care a fost senzatia?
– Eram foarte mandra pentru ca Jocurile Olimpice in viata unui sportiv reprezinta un eveniment foarte important. Si cred ca orice sportiv de inalta performanta asta isi doreste: sa ajunga la olimpiada. Pentru asta lucreaza ani si ani de zile. Eu cred ca nu poti spune ca esti un sportiv de inalta performanta daca nu ajungi la Jocurile Olimpice.
– Erai doar un copil si a trebuit sa faci fata nu numai rigorilor celei mai importante competitii sportive, ci si atmosferei coplesitoare care inconjoara Jocurile Olimpice.
– Mi-am spus atunci cand am ajuns in satul olimpic: „Sunt printre cei mai buni din lume”. A fost o mandrie, din nou va spun. M-am ambitionat si mai tare cand am ajuns in satul olimpic si am vazut in jurul meu cei mai buni sportivi din lume. Eram atat de fascinata pana m-a trezit Bela Karolyi din reveri si m-a dus la antrenamente.
• „Noi, sportivii, pentru asta muncim: sa ajungem cat mai aproape de perfectiune!”
– Fascinata de satul olimpic si de „locuitorii” lui, ai ajuns in sala de competitii si ai facut treaba. Ce ti-au spus antrenorii?
– Inainte sa evoluezi nu te gandesti decat cum sa iti faci exercitiul cat mai bine. Pentru ca noi, sportivii, pentru asta muncim: sa ajungem cat mai aproape de perfectiune! Asa ca te gandesti cum sa faci un pic mai bine exercitiul repetat de atatea ori la antrenament, cum sa te autodepasesti.
– Care a fost aparatul la care tu consideri ca ti-ai facut cel mai bine treaba, fiind cel mai aproape de aceasta perfectiune despre care vorbesti?
– Eu zic sol si barna, dar barna mi-a placut mai mult. La barna am si castigat foarte multe medalii si acesta a fost, de altfel, aparatul meu preferat.
• „Totul cred ca se rezuma la mandria ca toata munca depusa in ani si ani te-a dus printre cei mai buni”– Care este sentimentul cand vezi drapelul inaltat pentru tine?
– Simti mandrie si satisfactie. Ai stomacul in gat. Nu pot sa-ti explic prin ce treci atunci cand esti pe podium. Totul, insa, cred ca se rezuma la mandria ca toata munca depusa in ani si ani te-a dus printre cei mai buni. Despre asta este vorba.
– Pana la urma atunci, la Moscova, v-ati bucurat de argint sau ati plans dupa aurul olimpic?
– Ne-am bucurat pentru argint, cum sa nu?! Ne-am bucurat foarte mult! Normal ca fiecare merge la o competitie pentru aur, dar trebuie sa recunosc ca atunci rusii au fost mai buni decat noi.
– Spune-mi o poveste: prima care iti vine in minte atunci cand te gandesti la Jocurile Olimpice de la Moscova.
– O poveste? Povestea este ca noi, fetele, aveam o problema: voiam sa ne luam ursuletul care era mascota Jocurilor Olimpice. Noi tot alergam sa ne luam mascota, nestiind ca si noi o vom primi. Si il tot rugam pe Karolyi sa ne duca undeva de unde sa ne putem lua mascota. Pana la urma ne-am si cumparat mascote, am si primit. Le-am daruit pe toate, nu mai am niciuna.
• „Pentru asta am facut gimnastica: pentru ca voiam sa fiu ca Nadia”
– Ai fost colega de echipa cu Nadia Comaneci, nu putem uita asta. Cum e sa fii colega cu Nadia, gimnasta de nota 10?
– Eu pentru ea m-am apucat de gimnastica. Pentru asta am facut gimnastica: pentru ca voiam sa fiu ca Nadia. Iar atunci cand am ajuns la lot sa lucrez cu ea, mi-am atins visul. Cand am ajuns la lot si am vazut-o pe Nadia, ziceam ca sunt pe alta lume. Cred ca am invatat foarte multe de la ea, pentru ca ea era deja o legenda. Si toate fetitele care ne-am apucat de gimnastica pentru asta am ales acest sport: ca sa fim ca si ea. Era pur si simplu un fenomen: venea in sala de antrenament, facea trei-patru integrale, de exemplu, dupa ce vreo trei zile nu venea la antrenament, si in a patra zi venea si facea totul perfect. Ma uitam cu ochii cascati la ea si ma gandeam cat trebuie eu sa exersez ca sa fac macar un sfert din cat si cum face ea. Nadia era fenomen, Nadia era extraordinara.
– Ai mai vorbit cu ea?
– Tinem legatura, vorbim cand are timp, ne scriem mesaje, e-mailuri. Mai ales de sarbatori pastram legatura. Cu ea si cu celelalte fete din echipa. Tot timpul tinem legatura.
• „Eu cred ca avem sanse la medalii. Nu conteaza de care”
– Jocurile Olimpice incep azi.
– Succes tuturor. La Jocurile Olimpice orice sportiv poate sa faca istorie cu faptele sale.
– Sperantele romanilor la medalii aduse din Londra se duc, ca de fiecare data, si spre gimnastica. Cum vezi tu competitia?
– Va fi un concurs foarte greu. Sper ca fetele noastre sa faca o treaba buna. Le-am vazut la Europene si eu cred ca avem sanse la medalii. Nu conteaza de care, numai sa fie. Eu le urez succes. Eu sunt optimista.
• „La olimpiada castiga cel care trece dincolo de propriile limite”– Avem si noi doi baimareni la Jocurile Olimpice de la Londra, pe Alexandru Coci la inot si pe Daniel Brata la judo. Ai vreun sfat ca de la o medaliata la olimpiada la doi sportivi inca in cautarea primilor lauri olimpici?
– Intai vreau sa ii felicit pentru ca s-au calificat pentru Londra. Sfatul meu este sa incerce sa se autodepaseasca. La olimpiada castiga cel care trece dincolo de propriile limite. Cel care intelege sa se sacrifice si sa ceara de la el tot timpul mai mult. Ai muncit deja foarte mult ajungand pana la olimpiada, vei castiga doar stiind sa iti impingi limitele la maximum in momentul potrivit. Este foarte greu pentru ca presiunea este foarte mare, daca te uiti in dreapta si stanga vezi doar adversari foarte valorosi.
– Azi incep Jocurile Olimpice: ne poti spune ce inseamna olimpiada pentru tine?
– Jocurile Olimpice reprezinta cel mai important eveniment sportiv. Aici ai sansa sa arati lumii intregi cine esti. Pentru asta ai muncit.
– Pana la urma, cand te uiti inapoi, a meritat sa faci toate sacrificiile pe care le-ai facut in numele performantei in sport?
– Da. A meritat. Si sunt mandra de toate rezultatele mele. De tot ceea ce am facut. Am facut gimnastica din placere.
Rodica Dunca este nascuta in 16 mai 1965, in Baia Mare. A inceput gimnastica artistica la CSM Baia Mare, cu antrenorii Elena Marinescu si Alexandru Aldea. La lotul national a fost indrumata de Marta si Bela Karoly. Este medaliata cu aur mondial obtinut cu echipa in 1979, cand a luat locul 5 la individual compus. La Jocurile Olimpice de la Moscova a facut 78,350 puncte pentru echipa, obtinand la impuse cea mai mare nota (9,90) la barna si sarituri, iar la libere (9,80) la barna si sol. Are peste 50 de medalii nationale si internationale.
Foto (c) Tom Theobald, colectia Ion P. Pop, eMaramures.ro.
CITESTE SI:
JOCURI OLIMPICE 2012 – Numaratoare inversa pentru sportivii maramureseni prezenti la Olimpiada de la Londra (VIDEO)
JOCURI OLIMPICE – JUDO – Daniel Brata: „Mi se pare cea mai frumoasa competitie sportiva la care poti sa ajungi. Nu se compara cu nimic”
JOCURI OLIMPICE – LONDRA – Alexandru Coci: „Este visul oricarui sportiv sa ajunga la Jocurile Olimpice. Ma astept sa fie incredibil” (VIDEO)
TORTA OLIMPICA – Zi memorabila pentru baimareanul Adi Hadean inaintea Jocurilor Olimpice din Londra (VIDEO)
Sursa: Ramona-Ioana Pop