Vezi VIDEO
Vezi GALERIE FOTO
Fundatia Sportiva Minaur, in parteneriat cu Primaria Baia Mare, a organizat celebrarea celor patru decenii implinite de la infiintarea Handbal Club Minaur Baia Mare. Cu acest prilej, fosti jucatori, antrenori, sponosori si colaboratori au participat ieri la o intalnire derulata in sala de festivitati a Directiei Judetene pentru Sport si Tineret Maramures, acolo unde s-au depanat amintiri despre Minaur, asa cum a fost el candva. Si asa cum toti cei care au iubit si iubesc acest club spera ca Minaur sa mai fie candva. Marturisirile au fost multe, bucuria revederii a alternat cu nostalgiile tacute sau recunoscute si peste toate a „tronat” strigatul care facea candva polivalenta sa vuiasca: „Mi-na-ur!”
PANA: „Ati fost extraordinar de disciplinati si ati muncit asa cum poate nu au muncit multe echipe”
In 14 mai 1974 se infiinta Handbal Club Minaur Baia Mare, primul club exclusiv de handbal din Romania. De atunci au trecut patru decenii, care au fost celebrate ieri in cadrul unei sarbatori puse la cale de Fundatia Sportiva Minaur, in parteneriat cu Primaria Baia Mare.
„Handbalul este un sport care a reusit sa aduca mii de oameni in sala polivalenta si sa creeze in Baia Mare un climat favorabil sportului: daca nu era handbalul nu stiu daca celelalte sporturi cresteau, pentru ca handbalul a deschis partia… Eu va felicit din inima pentru ceea ce ati facut pentru aceasta echipa pentru care ati sacrificat totul. Ati fost extraordinar de disciplinati si ati muncit asa cum poate nu au muncit multe echipe. Ati reusit astfel sa ajungeti in topul handbalului romanesc, dar nu v-ati multumit cu atat. Ati trecut granitele si ati reusit prin valoarea voastra – voi, o echipa de necunoscuti pe atunci – sa faceti ceva extraordinar: sa aduceti doua cupe europene in Baia Mare. Bravo voua!”, a declarat antrenorul emerit Lascar Pana, de numele caruia se leaga majoritatea performantelor atinse de Minaur.
„Noi, cu totii – dumneavoastra cu eforturi mai mari, noi cu sentimente foarte multe – am construit o emblema. O emblema care nu apartine doar municipiului Baia Mare sau judetului Maramures, ci este o emblema a Romaniei. Aceasta emblema se numeste Minaur. Pentru ea v-ati sacrificat tineretea, sanatatea, si ati facut-o gandindu-va la performanta, la culorile acestui club, la cei care va aplauda si va iubesc, la noi, cei care eram in tribune si traiam cu mare emotie fiecare meci pe care ni l-ati oferit. Pentru mine, ca primar al acestui oras, este o obligatie sa duc mai departe ceea ce voi ati construit pas cu pas, an dupa an, cu efort si cu dragoste. Este o obligatie atat pentru acest oras, cat si una personala, fata de memoria tatalui meu, care a fost si el legat de acest club. Este o obligatie morala fata de Lascar Pana, sub ochii caruia am crescut”, asa si-a inceput discursul primarul Catalin Chereches.
CHERECHES: „Baia Mare este capitala handbalului romanesc”
Lume multa a facut ca sala de protocol a Directiei Judetene pentru Sport si Tineret Maramures sa fie neincapatoare, jucatori din tara si din strainatate, dar si cei ramasi in Baia Mare, onorand cu prezenta evenimentul. Lor li s-au adaugat fosti antrenori si colaboratori ai clubului.
„Daca cineva crede ca handbalul masculin trebuie sa fie in anonimat, atunci se insala: handbalul masculin trebuie sa fie cel care a fost si a inceput in 1969. Atunci cand Minerul a promovat si nimeni nu a crezut ca orasul unde se agata harta in cui va promova. Dar echipa nu a stat decat un an in A. Apoi a venit generatia din 1972 care a promovat din nou in A, acolo unde a stat 39 de ani. Nimeni nu isi imagina nici faptul ca Baia Mare va rezista de data aceasta 39 de ani in Divizia A. Asta numai datorita voua! Stiti ce performante s-au mai realizat?! Haideti sa le enumar rapid ca sa stie si cei tineri cine a fost Minaur! De 25 de ori pe podiumul national, ceea ce inseamna doua titluri nationale, sapte locuri 2 si 16 locuri 3. De 23 de ori participanta in cupele europene. Ceea ce inseamna inclusiv doua cupe IHF castigate si de trei ori semifinalista in Cupa Cupelor. De cinci ori a fost castigata Cupa Romaniei„, a facut socotelile Lascar Pana.
„O spun cu cea mai mare tarie si cea mai mare convingere ca Baia Mare este capitala handbalului romanesc. Si lucrul acesta nu trebuie sa-l certifice nimeni, nici din Bucuresti, nici din Constanta, nici din Bacau, nici de nicaieri. Nu trebuie sa ne dea nimeni o diploma pentru asta, pentru ca noi suntem. Noi, Baia Mare, suntem capitala handbalului romanesc pentru ca ceea ce s-a simtit si se simte aici pentru handbal nu se simte nicaieri in alt loc din tara. Si pentru eforturile dumneavoastra si pentru iubirea pe care o au baimarenii fata de handbal, vom duce mai departe si brand-ul Minaur. Eu vreau sa va multumesc tuturor, fiecaruia in parte, pentru ceea ce ati facut pentru Baia Mare, pentru baimareni, pentru Romania. Si pentru mine, ca si copil care eram in tribunele salii sporturilor: m-ati slefuit intr-un fel, facandu-ma sa devin un om care iubeste sportul”, a marturisit primarul municipiului Baia Mare.
BOROS: „Niciodata nu mi-ati provocat o emotie atat de puternica”
Din partea jucatorilor, cuvintele au fost putine. Se stie ca ei se simt mult mai confortabil „dialogand” pe semicercuri.”Noi suntem pionierii. In 1967 cand am venit in Baia Mare – din Cluj, din Carei, din Targu Mures -, impreuna cu localnicii, antrenati de Ioan Tegen, dupa lupte „seculare” am intrat in Divizia B, apoi in A„, si-a amintit Petrica Albu. „Singurul lucru pe care as vrea sa il spun este ca niciodata nu mi-ati provocat o emotie atat de puternica, nici atunci cand eram jucator, precum o am acum, fiind in mijlocul dumneavoastra. Atat am vrut sa spun. Hai Minaur!”, a marturisit Iosif Boros.
MAIER: „Declicul s-a produs atunci cand in Baia Mare a venit Lascar Pana”
Mai multe cuvinte au rostit cei care au vorbit in numele celor care au condus clubul si al celor care au fost sau inca mai sunt sponsori ai echipei de handbal masculin din Baia Mare. „Rezultatele au fost exceptionale pentru ca a existat un climat care a permis sa existe aceste performante. Declicul s-a produs atunci cand in Baia Mare a venit Lascar Pana, asta pentru ca el a venit cu efervescenta omului care vrea sa faca performanta. Dar, repet, a intalnit si climatul necesar: in perioada respectiva era mai usor. Toti care veneati aici primeati niste salarii bune, primeati locuinte, cei care au vrut si cei care nu au vrut au trebuit sa invete”, a spus Viorel Maier, peste doua decenii presedinte executiv al clubului. „Sunt foarte emotionat pentru ca, de mic copil, mergeam pe terenul de bitum si stateam langa gard. Nu vedeam peste el, vedeam prin el.Pe atunci Pana va dadea cate 25 de lei daca bateai Steaua si Dinamo. Si cei batuti spuneau ca iar au fost invinsi de „mercenarii lui Pana”. Nu ati fost „mercenarii lui Pana”, ati fost niste oameni deosebiti care v-ati facut datoria„, a marturisit Raducu Pop, unul din sponsorii de „cursa lunga” ai Minaurului.
S-au facut fotografii, s-au acordat autografe, s-au impartit obiecte personalizate cu insemnele sarbatorii, iar galeria lui Simi nu putea lipsi. Suporterii au scandat din nou „Mi-na-ur!” si au cantat „La multi ani” la 40 de ani de la infiintarea clubului de pe Valea Rosie.
Finalul, fireste, ii apartine antrenorului emerit Lascar Pana: „Baieti, sunt mandru de voi! Sunt mandru ca am antrenat niste adevarati sportivi. Ati fost niste oameni adevarati si ati aratat ce inseamna dorinta de afirmare. Din suflet va multumesc pentru ceea ce ati facut pentru Minaur. Va doresc sa fiti sanatosi si sa fiti oameni adevarati asa cum ati fost cand erati sportivi. Sa va dea Dumnezeu sanatate tuturor!”
CITESTE SI:
AMINTIRI DE (MIN)AUR – Cu Maricel Voinea, Doru Porumb si Mircea Petran despre Minaur, la ceas de sarbatoare (VIDEO)
Sursa: Ramona-Ioana Pop