Vezi VIDEO
Perioada de gratie acordata administratiilor locale pentru a-si acoperi datoriile se incheie in 31 martie, iar in Maramures situatia nu arata deloc roz. Finantistii au inregistrate 47 de primarii cu arierate care insumeaza 21 de milioane de lei, dintre care doar 14 au depus documentatiile necesare pentru a accesa credite care sa le permit acoperirea restantelor in timpul prevazut. Culmea este ca, intre unitatile administrativ-teritoriale puse pe lista neagra se regasesc si doua localitati care s-au ales cu pagube importante in urma inundatiilor de acum cinci ani si care au avut promisiuni din partea guvernantilor ca vor beneficia de sprijin pentru reabilitari.
La Viseu de Sus si la Petrova s-au executat lucrari pentru inlaturarea efectelor inundatiilor din 2008, insa statul a uitat sa mai acorde fonduri pentru acoperirea acestor investitii. Acum, cele doua primarii sunt in vizorul finantistilor, pentru ca, la fel ca alte numeroase alte administratii locale din Maramures, nu reusesc sa-si diminueze arieratele in proportie de 85 % pana la 31 martie.
„Avem datorii si pentru calamitati avem si altele. In total la calamitati ar mai fi, la ora actuala, peste 5 milioane de lei, plus alte datorii”, a mentionat, pentru eMaramures, primarul viseuan Vasile Coman.
Primaria Petrova figureaza cu datorii de peste 700.000 de lei. Majoritatea restantelor se inregistreaza tot pentru investitiile realizate, dar neachitate dupa ce calamitatile au lovit comuna, generand pagube insemnate.
„Primaria Petrova are arierate de 7,5 miliarde de lei vechi. Pentru aceste arierate am fost controlati de Curtea de Conturi, de Finante… S-a stabilit valoarea definitiva. Majoritatea arieratelor sunt din 2008, de la calamitati. Am ramas si cu pagube si cu arierate”, a declarat primarul comunei, Ion Petrovai.
Alesii locali din cele doua localitati maramuresene au relatat ca au depus solicitari pentru accesarea de credite din Trezoreria Statului astfel incat sa poata stinge datoriile, dar au subliniat ca nu sunt deloc optimisti cand vine vorba despre sansele pentru aprobarea documentatiei.
De cealalta parte, finantistii maramureseni au aratat ca vor face o analiza a situatiei arieratelor existente la nivelul primariilor din judet si ca, dupa data de 5 aprilie, vor trece la masuri dure care pot merge pana la blocarea conturilor.
„Noi speram sa nu avem blocaje deosebite, desi in urmatoarea perioada va fi luata masura blocarii conturilor pentru primariile ce nu reusesc sa-si achite aceste arierate”, a explicat seful Directiei Generale a Finantelor Publice Maramures, Ioan Popa.
Intre masurile avute in vedere pentru penalizarea primariilor cu datorii este si aceea de a taia finantarea din cotele defalcate din impozitul pe venit. Acest pas ar insemna ca administratiile locale sa nu mai beneficieze de bani de la buget pentru plata utilitatilor.
Sursa: Camelia Tocaci