Romanul Andrei Rosu va intra in Cartea Recordurilor daca va finaliza proiectul „7 maratoane si 7 ultramaratoane pe 7 continente”, ceea ce l-ar face sa devina primul om care a parcurs acest circuit, informeaza un comunicat remis Agerpres.
Pentru a finaliza proiectul, Rosu pleaca miercuri, 15 februarie, intr-o calatorie in jurul lumii, el mai avand de parcurs ultimele doua ultramaratoane din serie, in Noua Zeelanda si Brazilia, pentru a intra in Guinness World Records la categoria „Fastest time to run marathon and ultra marathon on each continent” („Cel mai rapid timp pentru a alerga maraton si ultramaraton pe fiecare continent”).
Distanta standard admisa pentru maraton este de 42 de km si 195 de metri, iar pentru ultramaraton, distanta minima este de 50 de kilometri.
Rosu va concura mai intai la Bedrock50, care se va desfasura in Christchurch (Noua Zeelanda), pe 25 februarie. Este un ultramaraton montan cu o distanta de 53 km. Pe 4 martie, romanul va alerga in Rio Grande (Brazilia), la ultramaratonul de 50 km Supermaratona.
„Cand am inceput proiectul 7 maratoane si 7 ultramaratoane pe 7 continente nu m-am gandit ca, intr-o buna zi, ar putea deveni un subiect de interes pentru Cartea Recordurilor. Dar, discutand cu diversi maratonisti si ultramaratonisti pe care i-am intalnit la competitiile extreme din Antarctica, Sahara, Himalaya etc, am ajuns la concluzia ca initiativa mea de a alerga atat maratoane cat si ultramaratoane pe cele 7 continente ar putea reprezenta o premiera mondiala”, a spus Rosu.
Cursele la care a participat Rosu indeplinesc toate criteriile impuse de Guinness World Records. Daca totul decurge conform planului, timpul de realizare va fi chiar sub cel limita. El va finaliza cele 14 curse pe cele 7 continente in 582 de zile, fata de 730 (doi ani), cat pune conditia Cartea Recordurilor.
In cazul ca toate conditiile vor fi indeplinite, dupa finalizarea ultimei curse, Guinness World Records va anunta in maxim 6 saptamani daca omologheaza recordul.
Rosu a luat decizia de a-si schimba radical stilul de viata sedentar si dezorganizat in urma cu 2 ani, cand a alergat in premiera intr-un maraton, la Polul Nord. De atunci el a alergat in punctele extreme ale planetei. Dupa ce a indurat frigul la Polul Nord, a continuat seria maratoanelor in desertul australian, a atins doua continente in acelasi maraton in Istanbul, a alergat la 30 de grade in Chile, dar si la mult sub 0 grade in Antarctica, a indurat temperaturi extreme in Sahara, a alergat la cea mai mare altitudine in Everest, iar anul trecut a ajuns in Alaska.
Aventura lui Rosu poate fi urmarita pe blogul acestuia, unde el va relata fiecare pas al calatoriei sale.
Sursa: Agerpres