Vezi VIDEO
Programul de renta viagera agricola, sistat in 1 ianuarie 2010, va fi repornit anul viitor sub o alta denumire si cu facilitati financiare mai atractive. Desi in Maramures sunt doar 340 de rentieri, specialistii agricoli din judet sunt convinsi ca noua forma de incurajare a arendarii si vanzarii terenurilor va avea un efect mult mai mare, prin primul program fiind arendata sau vanduta o suprafata totala de doar 623 de hectare de teren agricol.
In urma cu sase ani, Ministerul Agriculturii a initiat programul de renta viagera agricola. Cei in varsta de minimum 62 de ani aveau garantata de stat primirea sumei de 100 euro/an, pe toata perioada vietii, pentru fiecare hectar de teren agricol instrainat sau 50 euro/an pentru fiecare hectar arendat, pentru toata perioada derularii contractului de arenda. Pana la sfarsitul anului 2009, a fost platita catre rentierii agricoli suma de 135 de milioane de lei, insa din 2010 nu s-au mai primit dosare noi, explicatia oficiala fiind ca programul nu si-a atins scopul si a fost sistat.
„Renta viagera agricola a pornit ca si un program menit sa asigure pe de o parte cedarea terenurilor de cei batrani catre tineri si pe de alta parte pentru comasarea terenurilor. Pe parcursul anilor, s-a constatat ca scopul pentru care a fost creata aceasta, sa zicem, forma de sprijin, nu a fost atins, in continuare terenurile raman foarte faramitate, si pentru asta s-a sistat inscrierea terenurilor in sistemul rentei viagere. Judetul Maramures nu se situeaza intre primele locuri privind numarul de rentieri. Noi avem doar 340, iar suprafata arendata si instrainata care a intrat in acest program se situeaza undeva la 623 de hectare, care este destul de putin”, a declarat Mihai Matyas, sef serviciu APIA Maramures.
Desi in Maramures renta agricola nu a inregistrat succesul scontat, la nivel national programul a antrenat 95.000 de agricultori batrani, care au vandut sau au arendat o suprafata totala de 360.000 de hectare de teren. In realitate, blocarea programului a fost dictata de Uniunea Europeana, care a considerat ca renta viagera este un ajutor de stat pe care nu l-a aprobat si nu un drept castigat in urma unei legi speciale.
Primul pas de supunere la ordinul european a constat in desfiintarea Oficiului National de Renta Viagera Agricola. Totusi, rentierii inscrisi in program au continuat sa fie platiti, prin APIA, anul trecut fiind repartizata in acest sens suma de 83 milioane lei. In plus, s-au cautat alte portite pentru a sprijini financiar comasarea terenurilor.
„Guvernul se gandeste sa elaboreze un nou act normativ care se refera la prima de arendare sau prima de instrainare a terenurilor, care, in mod normal, ar avea aceleasi scopuri, dar este mult mai favorabil celor care cedeaza terenurile pentru ca primesc o suma mai mare si o data”, a precizat reprezentantul APIA Maramures.
Inca de anul trecut, oficialii din Ministerul Agriculturii anuntau inlocuirea rentei viagere agricole cu un program de pensionare timpurie a fermierilor, finantat de la bugetul national cu 72 de milioane de euro, insa criza economica a intarziat aplicarea acestuia. Cu toate acestea, specialistii maramureseni sustin ca anul viitor va debuta acest program similar rentei viagere agricole.
„Speram ca in cursul anului viitor, pe la inceput, aceasta forma de sprijin sa intre in vigoare. Pentru Maramures, probabil ca noua forma de incurajare a arendarii si instrainarii terenurilor prin acea prima de arendare, respectiv de instrainare, va avea un efect mult mai mare”, a mai mentionat Mihai Matyas.
Sursa: Catalin Vischi