Vezi VIDEO
Un baimarean a reusit sa ajunga in unul din putinele locuri din lume care nu au fost calcate de om. Alpinistii Cosmin Andron si Cristina Pogacean au reusit sa escaladeze varful Gandharva Chuli din masivul nepalez Annapurna, pisc care nu a mai fost urcat niciodata pana acum. Expeditia a fost una plina de pericole si mai ales de neprevazut, insa cei doi alpinisti sunt extrem de fericiti in primul rand pentru ca s-au intors cu bine dintr-o incercare ce parea imposibila la inceput.
Varful Gandharva Chuli era o mare necunoscuta pentru cei doi alpinisti, iar traseul de escalada a fost realizat pe baza unei fotografii. Ajunsi la baza muntelui, localnicii din zona i-au convins pe serpasii care faceau parte din expeditie ca ar trebui sa abordeze un alt traseu. Deoarece fara serpasi expeditia nu putea fi continuata, cei doi alpinisti au fost nevoiti sa se supuna vointei lor, decizie care ulterior s-a dovedit inteleapta.
In 3 mai, echipa a ajuns in tabara de baza, situata la altitudinea de 4.400 metri, iar o zi mai tarziu a inceput ascensiunea catre varf. Din cauza unei furtuni din care nu au lipsit tunetele si fulgerele, dar si zapada din belsug, cei doi au fost nevoiti sa isi petreaca noaptea intr-un cort amplasat pe o creasta. „Toata noaptea a nins si ne impingea cortul de pe creasta. Eu am dormit surprinzator de bine. Cristina nu prea, probabil pentru ca toata zapada care se acumula dinspre deal cadea pe ea. Eu atarnam putin inafara, iar pe ea o strivea zapada”, a povestit Cosmin Andron.
In 5 mai au reusit sa mute tabara de la 5.438 la 5.586 metri si si-au adunat puterile pentru asaltul final, care a fost inceput o zi mai tarziu, la ora 3 dimineata. Ascensiunea a fost dificila, ultima portiune fiind extrem de abrupta, plina de zapada si gheata, iar creasta avea in unele locuri doar 40 centimetri latime. In plus, pe ultima portiune a inceput sa bata vantul foarte puternic, ingreunand situatia si mai mult.
Varful de 6.248 a fost cucerit in cele din urma, iar bucuria a fost una de scurta durata, deoarece coborarea a fost la fel de dificila ca si urcarea. De altfel, pe parcursul expeditiei, muntele i-a pus de multe ori la incercare pe cei doi alpinisti.
„Si in ziua varfului, m-a intrebat Cosmin cam cat estimez ca facem pana pe varf si i-am spus ca in jur de trei ore dus si o ora si jumatate intors. Am facut 12 ore pana pe varf si inca sase ore inapoi”, a spus Cristina Pogacean.
„Cand mergi pe un munte de genul asta nu stii daca se poate urca si tot timpul ai in cap o tinta, dar nu stii daca maine se termina „filmul”, daca trebuie sa te intorci sau cum te intorci”, a incheiat Cosmin Andron.
Reusita lor a avut ecouri inclusiv in presa internationala de specialitate. Ascensiunea lor a fost apreciata atat pentru faptul ca a reprezentat o premiera mondiala, dar si pentru faptul ca a fost facuta intr-un stil de alpinism care are un impact minim asupra mediului.
Cosmin Andron are 37 ani si practica alpinismul din 1989. Este doctor in filosofie al Universitatii din Londra, unde a fost si profesor in perioada 2000-2004. Intre 2004 si 2008 a deschis mai multe trasee de escalada si aventura in diverse zone ale Chinei cu precadere in zona Jiu Long (Guangdong), iar dupa 2008 parcurge sau deschide cateva trasee de mixt in maniera solo in Carpati. In 2010 a parcurs solo traseul Cassin Ridge de pe Denali (6194 m) in Alaska. In toamna anului 2011 incearca, impreuna cu Cristina Pogacean (RO) si W. Yip (UK), deschiderea unui traseu in premiera mondiala, in stil alpin, pe peretele sud-vestic al Shishapangma (8013m), echipa ajungand pana la 7200 de metri de unde sunt nevoiti sa se retraga.
Cristina Pogacean, partenera lui din aceasta expeditie, are 28 ani si a inceput sa practice alpinismul in 2004. Este de profesie inginer de instalatii in constructii civile. A participat la numeroase competitii de escalada sportiva, escalada pe gheata si dry-tooling, reusind sa obtina in jur de 20 premii. In 2011 a obtinut locul sase la Campionatul Mondial de Escalada pe Gheata, la proba de viteza.
Foto: Cristina Pogacean
Sursa: Andrei Gherghel