Vezi VIDEO
Nu oricine poate tine post, ii avertizeaza medicii pe maramureseni, subliniind ca alimentele bogate in proteine si lactatele nu ar trebui sa lipseasca din dieta cardiacilor, diabeticilor sau lauzelor. Chiar daca Postul Sfintei Marii este considerat a fi unul dintre cele mai usoare de peste an, datorita abundentei de fructe si legume de sezon, dar si a duratei relativ scurte, restrictiile culinare le pot ridica serioase probleme de sanatate celor cu diverse afectiuni.
Postul Sfintei Marii precede Sarbatoarea Adormirii Maicii Domnului si se intinde pe doua saptamani. Pana in 15 august, cei care tin acest post renunta la carne, lapte si oua. Medicii recomanda detoxifierea organismului, insa atrag atentia ca nu oricine poate sa inlocuiasca alimentele de baza cu fructe, legume, fainoase sau ceaiuri.
“Pentru persoanele care vor sa tina post este bine sa aiba pe masa legume si fructe prospete, eventual pot consuma paste fainoase, cartofi, legume uscate, fructe uscate si sa nu uitam ca noi avem un produs natural care contine foarte multa energie si ne referim aici la nuca noastra romaneasca”, a spus medicul de familie Gheorghe Lascu.
Specialistii spun ca lauzele, hipertensivii, cardiacii si diabeticii nu ar trebui sa elimine din dieta carnea, lactatele si ouale. Chiar si persoanele sanatoase sunt sfatuite sa ia suplimente alimentare pe perioada postului.
“Intotdeauna spun ca postul este un lucru bun, dar este potrivit doar pentru oamenii sanatosi. Daca vorbim de copii sau de oamenii bolnavi, aici nu pot indica perioade de post. Totusi, insist ca atunci cand postim sa ne odihnim mai mult, sa facem miscare fara prea mult efort si sa luam suplimente alimentare sub forma de vitamine”, a precizat medicul Gheorghe Lascu.
“Salatele, cruditatile de sezon, ridichile, care deja cuprind pigmentul rosu foarte important in sanatatea omului si produse naturale in primul rand trebuie consumate. Se poate face o rechilibrare energetica prin dieta si regim alimentar adecvat”, a adaugat farmacista Margareta Kosa.
De asemenea, medicii ii sfatuiesc pe maramureseni ca, pe perioada postului, mesele sa fie mai dese. Astfel, in loc de doua-trei mese pe zi, persoanele care postesc ar trebui sa ia patru mese si cate trei-patru gustari – un fruct sau un baton cu seminte, cereale si fructe uscate.
Sursa: Adina Timis