„Tot presa e cea care ne acuza: festivism, festivism, festivism!”, a declarat viceprimarul Baii Mari, Ovidiu Stefan. Acesta spune ca atestarea documentara a municipiului este de fapt sarbatorita, insa la o alta data decat cea mentionata de istorici.
„Noi organizam manifestari pentru a marca acest moment, dar nu acum, ci la Sarbatoarea Castanelor. Atunci avem invitati care vorbesc pe aceasta tema, au loc si seminarii si mese rotunde”, a mai spus viceprimarul.
Buna ideea asta de a cupla evenimente istorice intr-o singura manifestare. Le sugeram totusi alesilor din Baia Mare sa puna pe agenda Sarbatorii Castanelor si Unirea Principatelor Romane sau Ziua Internationala a Muncii.
Pe aceeasi logica, a autoritatilor, baimarenii ar putea sarbatori la finele lui septembrie si Pastele, Craciunul sau chiar Anul Nou.
29 mai ar putea fi considerata intr-un fel data de ”botez” a Baii Mari. In aceasta zi, anul 1329, cancelaria regelui Carol Robert a emis o diploma in care figura numele latin al municipiului – „Rivulus Dominarum” („Raul Doamnelor”). Documentul, recunoscut oficial ca primul act in care se face referire la numele orasului, acorda dreptul judelui primar sa populeze teritoriul impadurit dintre Baia Mare si Baia Sprie.
Informatii ample despre organizarea administrativa a vechii asezari „Rivulus Dominarum” au fost puse pe hartie 18 ani mai tarziu, pe 20 septembrie, de catre cancelaria regelui Ludovic I cel Mare de Anjou.
Sursa: Larisa Tivadar
La alegerile prezidențiale din 2004 eram un copil. Aveam 7 ani și habar n-aveam ce se întâmplă în jurul meu...
Citeste mai mult